Dertig TAK-leden aangehouden na beklimming Leeuw van Waterloo

WATERLOO - Dertig leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) zijn zaterdagnamiddag een tijdlang administratief aangehouden toen ze de Leeuw van Waterloo beklommen. De actie stond in het teken van de campagne 'Trek een streep door België', zegt Roel De Leener van het TAK.
Volgens De Leener wilde het TAK met de actie nog eens 'duidelijk stellen waar de grens ligt'. 'TAK wil dat de oude leuze 'Taalgrens=Staatsgrens' waarheid wordt.

De campagne startte op de grens tussen Overijse en Genval, op het Meer van Genval. Daar werd met behulp van bootjes, linten, ballonnen en spandoeken de taalgrens verduidelijkt. De politie was massaal aanwezig maar liet de actievoerders begaan.

Op het land werd de grens verder aangeduid met witte verf. De actievoerders trokken volgens De Leener verder naar Sint-Genesius-Rode, waar ze een tijdlang de Waterloose Steenweg blokkeerden.

De actiedag eindigde in Waterloo waar een dertigtal activisten de Leeuw van Waterloo beklommen en een spandoek ontplooiden. Op dat moment greep de politie in. De dertig arrestanten werden na anderhalf uur weer vrijgelaten, aldus De Leener.
Corrigeer

MEER NIEUWS