Partijen vragen Raad van State dotatie Belang af te nemen

Partijen vragen Raad van State dotatie Belang af te nemen
BRUSSEL - SP.A, Spirit, PS, MR en cdH hebben bij de Raad van State de procedure opgestart om een deel van de overheidsdotatie van het Vlaams Belang af te nemen. Dat is uit goede bron vernomen. De partij riskeert een jaar overheidssubsidies mis te lopen.
De klacht gebeurt op basis van de wet op de partijfinanciering, die bepaalt dat geen overheidsmiddelen kunnen worden gegeven aan partijen die vijandig staan tegenover de rechten en vrijheden die gewaarborgd worden door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De partijen schaarden zich in november al achter een klacht van Kif Kif en de organisatie M.R.A.X., naar aanleiding van uitspraken van VB-voorman Filip Dewinter in het in het tijdschrift Jewish Week. Ondertussen werd echter een dossier uitgewerkt dat moet aantonen dat het Vlaams Belang sinds de wet van 1999 en tot nu nog altijd het EVRM niet respecteert.

De indieners stellen ook dat de partij nog steeds vrijwel hetzelfde programma hanteert en dezelfde propaganda voert als het Vlaams Blok, dat in 2004 werd veroordeeld wegens het kennelijk en herhaaldelijk aanzetten tot haat ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen. Aangezien die propaganda vooral gefinancierd wordt met geld van de overheid, vragen ze de Raad van State de dotatie in te trekken.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees