Wolfowitz stapt eind juni op

Wolfowitz stapt eind juni op
Paul Wolfowitz stapt eind juni op als voorzitter van de Wereldbank. ‘Ik kondig aan dat ik ontslag neem uit het voorzitterschap van de Wereldbank vanaf het einde van het boekjaar’, dus vanaf 30 juni, deelde de 63-jarige Wolfowitz zelf mee. De raad van bestuur meldde van haar kant ‘akte te nemen van de beslissing’.
Het eindspel rond Paul Wolfowitz was donderdag volop aan de gang, nadat het Witte Huis had laten doorschemeren over diens aftreden te willen praten. Ook Wolfowitz zelf gaf aan dat hij over zijn vertrek wou onderhandelen.

De positie van Wolfowitz was onhoudbaar geworden toen bekend was geraakt dat hij zijn levensgezellin, die ook bij de bank werkte, een genereuze loonopslag had gegeven.

'Een aantal fouten'

De 24 leden van de raad, die de 185 lidstaten van de Wereldbank vertegenwoordigen, benadrukten dat ze de verklaring van Wolfowitz ‘aanvaarden’ dat hij ‘ethisch en te goeder trouw’ heeft. ‘Er werden in het behandelen van de zaak een aantal fouten gemaakt door een aantal individuen’, zei de raad, die ook nog haar erkentelijkheid voor het werk van Wolfowitz uitsprak.

Met de overeenkomst tussen de instelling, die impliciet toegeeft dat de procedures voor belangenconflicten niet op punt staan, en de voormalige nummer twee van het Pentagon, kan Wolfowitz zijn post verlaten zonder gezichtsverlies. Dat was de voornaamste bekommernis van de man nadat hij de steun had verloren van de raad en uiteindelijk ook van het Witte Huis.

Opvolger

Ondertussen circuleren al de eerste namen van mogelijke opvolgers. Daarbij wordt ook de uittredende Britse premier Tony Blair genoemd. Andere namen zijn Robert Zoellick, voormalig minister van Handel en ex-viceminister van Buitenlandse Zaken, en Paul Volcker, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Ook Robert Kimmitt, nummer twee van het ministerie van Financiën, wordt genoemd.

De benoeming van een nieuwe voorzitter is officieel in handen van de 185 lidstaten, maar komt feitelijk de VS toe. Een ongeschreven regel zegt dat de Europese landen het hoofd van zusterinstelling Internationaal Monetair Fonds benoemen en de VS de topman van de Wereldbank.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees