Dienstencheques zijn wél een remedie tegen zwartwerk

Dienstencheques zijn wél een remedie tegen zwartwerk
BRUSSEL - Als het systeem van de dienstencheques zou worden afgeschaft, zou 23 procent van de gebruikers zijn schoonmaakpersoneel in het zwart betalen. Dat zegt minister van Werk, Peter Vanvelthoven (SP.A).
In 2006 hebben 316.000 Belgen gebruik gemaakt van dienstencheques. Dat is ten opzichte van vorig jaar een stijging met 66 procent. Ook de tewerkstelling via het systeem van dienstencheques is gestegen: waar in 2005 28.933 werknemers met dienstencheques werkten, waren dat er 61.759 in 2006.

Minister van Werk Peter Vanvelthoven noemt de dienstencheques een succes.Uit een studie van het bedrijf Idea Consult blijkt dat de helft van de werknemers die met dienstencheques werken, vorig jaar werkloos waren, de meesten onder hen langer dan een jaar.

Het grootste aantal werknemers, 21.000 vindt een baan met dienstencheques via de uitzendbedrijven. Het was de bedoeling dat zij, als ze langer dan drie maanden werkten, een contract van onbepaalde duur zouden aangeboden krijgen. Maar uit de studie van Idea Consult blijkt maar 9.846 werknemers zo’n contract hebben gekregen. De meesten blijven het ene tijdelijke contract na het andere ondertekenen voor het uitzendkantoor.

Vanvelthoven wil dat de uitzendsector in de toekomst meer contracten van onbepaalde duur aanbiedt. Hij denkt daarbij aan een systeem waarin de inruilwaarde van de dienstencheques gekoppeld wordt aan het type contract dat aan de werknemer wordt aangeboden.

Vanvelthoven vindt dat dienstencheques wel degeljk een remedie vormen tegen zwartwerk. Op basis van het onderzoek bij de gebruikers van de cheques blijkt dat bijna een op de vier ervoor zou kiezen om schoonmaakpersoneel in het zwart te betalen, als het systeem van dienstencheques niet zou bestaan. Een op de tien respondenten bekent dat hij in het verleden zijn werkster in het zwart betaalde.

Bij het poetspersoneel zelf zegt maar 2 procent vroeger in het zwart te hebben gewerkt. Maar dat is volgens VanVelthoven een onderschatting, omdat mensen niet vlug geneigd zijn om toe te geven dat ze vroeger illegaal werkten. Vorige week beweerde professor Pacolet van de KU Leuven dat dienstencheques niet helpen tegen zwartwerk.

De kostprijs van de dienstencheques is hoog: voor 2006 wordt de netto kostprijs op 308 miljoen euro geraamd. Dat zijn de overheidsuitgaven voor de dienstecheques waarvan de inkomstenbelasting en de bijdragen voor de sociale zekerheid van de dienstencheques werknemers zijn afgetrokken. Voor dit jaar heeft de regering een bedrag van 351 miljoen euro in de begroting opzijgezet.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees