Merkel toont zich bezorgd over Russische oppositie

MOSKOU - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich vrijdag na afloop van een mislukte top met Rusland bezorgd getoond over de behandeling van de politieke oppositie in dat land. Ze deed haar beklag over het Russische politieoptreden waarmee oppositieleden, onder wie schaakgrootmeester Garri Kasparov, verhinderd werden om een protestmars ter gelegenheid van de top bij te wonen.
Kasparov werd vrijdag op de luchthaven Sjeremetjevo tegengehoude toen hij naar de stad Samara, waar de top plaatsvond, wilde afreizen. Zijn paspoort en ticket werden hem ontnomen. Een andere oppositieleider, Edoeard Limonov, overkwam hetzelfde, zei een medewerkster van Kasparov. Ook van enkele buitenlandse journalisten die met Kasparov en Limonov mee zouden reizen werden paspoorten en tickets afgenomen. Volgens president Vladimir Poetin vreest Rusland de protesten niet, maar moeten tegenstanders van de regering zich ook aan de regels houden. Dat zei hij vrijdag na afloop van de top.

Poetin sprak vrijdag in Samara met de huidige voorzitter van de EU, Merkel, en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. De verstandhouding tussen Rusland en de EU is door allerlei meningsverschillen slecht en zowel Barroso als Merkel liet donderdag bij aankomst in Rusland blijken weinig tot niets van de besprekingen te verwachten. Maar 'het is altijd beter met elkaar dan over elkaar te praten', zei Merkel.

Na afloop zeiden zowel Poetin als Merkel dat er bescheiden vorderingen waren gemaakt op het gebied van weinig controversiële onderwerpen, maar dat er geen formele afspraken uit naar voren waren gekomen. Volgens Poetin staat een kwestie over de invoer van Pools vlees in Rusland het verbeteren van de banden tussen Rusland en de EU in de weg. 'We hebben elkaar nodig en we staan open voor een eerlijke dialoog', aldus Poetin.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees