Europees links maakt zich zorgen over methode Sarkozy-Merkel

BRUSSEL - Linkse Europese persoonlijkheden hebben zich vrijdag 'zeer bezorgd' getoond over de manier waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel, met hulp van de kersverse Franse president Nicolas Sarkozy, het institutioneel overleg in de Europese Unie wil heropstarten.
'Europa heeft behoefte aan een grondwet die het grote publiek de kans geeft om zich democratisch uit te spreken en die een beleid uitstippelt dat het belang van het grootst mogelijke aantal behartigt', zo leest een communiqué van de linkse politici verenigd in een ’Initiative pour une Assemblée Constituante Européenne’.

Onder de ondertekenaars zijn het Duitse parlementslid en ex-minister Oskar Lafontaine, de Franse PS-senator Jean-Luc Mélenchon en Belgische (o.a. voormalig Europarlementslid Jean-Maurice Dehousse van de PS), Spaanse en Luxemburgse socialisten of communisten.

Merkel, wier land nog tot eind juni EU-voorzitter is, is van plan een soort 'routekaart' voor te leggen die het Europese grondwetsinitiatief uit de impasse moet krijgen waarin het twee jaar geleden, na het 'non' en het 'neen' in de Franse en Nederlandse referenda, verzeild is geraakt.

De conservatieve politica wil dat de 27 via een intergouvernementele conferentie op 21 en 22 juni in Brussel het eens worden over een akkkoord over de grondbeginselen van een nieuw grondwettelijk verdrag, dat nog voor de Europese verkiezingen van 2009 ter ratificatie aan het Europees Parlement moet worden voorgelegd.

'Deze ondoorzichtige en antidemocratische manier van handelen is bij de referenda in Frankrijk en Nederland nochtans duidelijk op een ’nee’ beantwoord', oordeelt het Initiatief, dat er op wijst dat de nieuwe Franse president tegen een nieuw referendum gekant is.

De enige manier om de Europese constructie op democratische wijze te herbouwen is door een grondwetgevende Europese assemblee samen te roepen, stelt het communiqué.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees