Ontsnapte Colombiaanse agent zat gevangen met Betancourt

Ontsnapte Colombiaanse agent zat gevangen met Betancourt

Foto: bdw

BOGOTA - De Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft het leger opdracht gegeven de zoektocht naar de in 2002 ontvoerde politica Ingrid Betancourt op te voeren. Aanleiding hiertoe vormt het relaas van een eveneens ontvoerde politieagent, die woensdag door de politie in de jungle werd gevonden, na er eind april in te zijn geslaagd om te ontsnappen.
De agent, Jhon Frank Pinchao, zegt in hetzelfde kamp te hebben vastgezeten als Betancourt plus elf anderen, onder wie drie Amerikanen. Volgens Pinchao, die acht jaar door de rebellenbeweging FARC werd vastgehouden, wordt Betancourt ’s nachts aan haar nek geketend, omdat ze vijf keer heeft geprobeerd aan haar ontvoerders te ontsnappen.

Pinchao ontsnapte op 28 april en zwierf zeventien dagen door de jungle voor hij werd gevonden. Hij is ondervoed en heeft huidproblemen en verblijft momenteel in een ziekenhuis, waar hij vrijdag tientallen familieleden van door de FARC ontvoerde personen ontving. Hij vertelde onder andere dat Betancourt om te voorkomen dat ze ontsnapt ’s nachts, en soms ook overdag, wordt vastgeketend aan andere gijzelaars.

'Ze behandelen haar als een beest', zei Betancourts echtgenoot, Juan Carlos Lecompte. Hij zei bang te zijn dat zijn vrouw en de andere gijzelaars nog slechter worden behandeld, nu Pinchao is ontsnapt. Pinchao heeft naar eigen zeggen bijna drie jaar samen met Betancourt vastgezeten. Hij zei ook dat Clara Rojas, met wie Betancourt werd ontvoerd, drie jaar geleden een kind heeft gekregen van een van haar ontvoerders.

Betancourt zou vorig jaar hepatitis hebben gehad en daardoor mager zijn geworden, maar zou verder in goede gezondheid verkeren. Uribe zei dat de verhalen van Pinchao aantonen dat 'de concentratiekampen van de FARC wreder zijn dan de concentratiekampen van de nazi’s'. Overigens wil Betancourts familie niet dat Uribe het leger inzet om de gijzelaars te bevrijden, omdat dergelijke reddingsacties in het verleden vaak op bloedbaden zijn uitgelopen.

Betancourt werd in 2003 toen ze campagne voerde voor de presidentsverkiezingen, waaraan ze zou meedoen, samen met haar running mate Rojas ontvoerd. Betancourts zus Astrid had vrijdag in Parijs een ontmoeting met de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy. Betancourt heeft behalve de Colombiaanse ook de Franse nationaliteit.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S