Anderlecht wint Beker van België

Anderlecht heeft zondag voor de negende keer in zijn clubgeschiedenis de Belgische voetbalbeker gewonnen. Na een erg genietbare wedstrijd won paars-wit met 2-3 van AA Gent.

In het bomvolle Koning Boudewijnstadion namen Anderlecht en Gent geen tijd voor een studieronde. Na amper acht minuten was er al twee keer gescoord.

Eerst liet Foley de netten trillen na een knappe assist van Ruiz, maar nog in dezelfde minuut maakte Polak weer gelijk na een gemeten voorzet van Deschacht. Meteen was de toon gezet voor een ouderwetse spektakelwedstrijd met tal van kansen en heel wat hardbevochten duels.

Guillaume Gillet, ex-Gent, kwam in de 20e minuut erg dicht bij de 2-1 maar zijn kopbal stierf op de lat. Gent reageerde via Ruiz, die voorlangs besloot. Iets voorbij het half uur was het toch raak voor de Buffalo’s. Het schot van Olufade week af op Jelle Van Damme en liet doelman Proto kansloos. Anderlecht kreeg nog voor de pauze een unieke mogelijkheid op de gelijkmaker maar Vlcek miste oog in oog met Jorgacevic.

Na de pauze gingen beide teams door op hun elan. Boussoufa en Olufade hadden een goal aan de voet maar misten. Ook Khalilou Fadiga, met een prachtig schot op het doelkader, raakte niet aan een treffer.

Twintig minuten voor tijd bracht een sterk spelende Mbark Boussoufa Anderlecht dan toch op gelijke hoogte. De kleine Marokkaan kopte raak na een gemeten voorzet van invaller Chatelle. Amper drie minuten later stond Anderlecht plots op voorsprong na een schitterende technische combinatie tussen Hassan, Boussoufa en eindstation Gillet.

Gent probeerde in het slotkwartier om de bakens nog te verzetten maar stootte op een uitgekookt Anderlecht. In de toegevoegde tijd kreeg de afscheidnemende Ahmed Hassan nog een unieke mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen maar het schot van de Egyptenaar zeilde over. Aan de stand veranderde daarna niets meer.

Vice-kampioen Anderlecht besluit het seizoen op de valreep dan toch met een prijs en kan zijn honderdjarig bestaan alsnog in schoonheid vieren.

Coach Ariël Jacobs van Anderlecht prijst de uitstekende terugronde van zijn team: "Dit is de eerste trofee voor voorzitter Roger Vanden Stock. Het werd hoog tijd dat we hem zo een konden schenken. We hebben een echte cupmatch gezien die al heel vroeg openbarstte met twee goals. De spanning was de hele match voelbaar. Bij 2-1 zijn we ontsnapt aan een grotere achterstand, maar dat is voetbal. Alles is mogelijk. Tijdens de winterstop dacht ik dat we ons zelfs op de Intertoto zouden moeten richten. Uiteindelijk hebben we nog voor de titel kunnen strijden maar Standard bleek te sterk. Tweede worden en de beker winnen is hoe dan ook nog onverhoopt." Trond Sollied, de coach van AA Gent die volgend jaar naar Heerenveen trekt "Het geluk ontbeerde ons vandaag een beetje. Dat is spijtig, maar toch vind ik het ook niet kunnen dat mijn spelers zo snel de gelijkmaker hebben toegestaan na de openingsgoal. Ik had er nochtans op gehamerd dat de concentratie op elk moment honderd procent moest zijn. Voor het publiek was het wel leuk. Zij hebben vijf doelpunten gezien. Voor onze club is deze nederlaag hard. Zo vaak krijgt Gent de kans niet om een trofee te winnen. De eindbalans na de competitie en de beker is niet helemaal bevredigend."
Corrigeer