Franstalige pers kraakt uitspraken Leterme unaniem af

BRUSSEL - De commentatoren in de Franstalige pers reageren vrijdag afkeurend op de uitspraken van Vlaams minister-president Yves Leterme in de Franse krant Libération.

 • Bénédicte Vaes stelt in Le Soir dat Leterme, ,,een koorddanser die speelt op de draad tussen autonomie en onafhankelijkheid'', een grens heeft overschreden. ,,Zijn toon is voor de Franstaligen arrogant en kwellend, zijn uitspraken zijn kwetsend'', luidt het.

  ,,Leterme creëert onrust door de volharding waarmee hij volkeren als 'homogeen' beschrijft, gekneed door één ras, één enkele cultuur, één enkele taal'', meent Vaes. Voor haar kan ,,een man die België in die mate misprijst, geen eerste minister zijn'' na de parlementsverkiezingen van 2007.

 • Een gelijkaardige stellingname bij Paul Masson in La Dernière Heure. Volgens hem heeft Leterme ,,definitief het masker laten vallen'' en kan hij zijn ambitie om ooit premier te worden ,,voor eens en voor altijd opbergen''.

 • Michel Konen, hoofdredacteur van La Libre Belgique, meent dat ,,de harde en radicale toon'' de Vlaamse minister-president in de ogen van de Franstaligen in diskrediet heeft gebracht als gesprekspartner voor de onderhandelingen in 2007.

  Maar de Franstaligen ,,zullen geen keuze hebben'', voorspelt hij. ,,Hij is niet de enige die zo denkt. En ik zie niet wie, socialisten of liberalen in het noorden van het land, zich zal distantiëren van zijn uitspraken''.

  Konen raadt de Franstaligen aan ,,dienovereenkomstig te handelen''. ,,En het eerste wat zowel Wallonië, Brussel als de Franse Gemeenschap moet doen, is de mouwen opstropen en zonder ophouden bij zichzelf orde op zaken stellen. Het Marshall-plan bijvoorbeeld. Het is nu nog dringender dan men zich kon voorstellen.''

 • L'Echo kadert de uithaal van Leterme in de nakende gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober en parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2007. ,,De CD&V, federaal in de oppositie, surft mee op het succes dankzij haar onverzettelijke communautaire houding'', zegt Alain Narinx. ,,Een gespierd discours is de gelegenheid om punten te scoren ten opzichte van tegengestelde partijen en het communautaire opnieuw op de agenda te plaatsen.''
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees