Brakende Niko Eeckhout wint GP Stad Zottegem

Niko Eeckhout (AN Post-Sean Kelly) heeft dinsdag de 74e editie van de GP Stad Zottegem (1.1) gewonnen. In een massasprint, na 192,3 km wedstrijd, was hij de snelste, voor de Deen Martin Pedersen en de Fransman Cyril Lemoine. Jurgen Roelandts moest genoegen nemen met de vierde plaats.
Van bij de start lag het tempo zeer hoog. Niemand wou zich blijkbaar laten verrassen op de tweede kasseistrook van de dag, die van de Haaghoek na 27 kilometer wedstrijd. Een compact peloton begon na een lus van 44 kilometer aan de vijf plaatselijke ronden. Een vlucht van 26 renners noopte Cinelli-Down Under om een tegenoffensief op te zetten en na 85 kilometer koers smolt alles netjes opnieuw samen.

Iets voor half koers muisden Sven Wielandt, de Fransman Sébastien Harbonnier en de Nederlanders Wesley Kreder en Bert-Jan Lindeman er vanonder. Het peloton liet begaan en het kwartet kon stelselmatig zijn voorsprong opvoeren. Dit tot maximaal 5:40. Vanaf dat punt, na 120 kilometer koers, sloegen de renners van Silence-Lotto, An Post-Sean Kelly en Skil-Shimano de handen in elkaar en slonk de voorsprong van de vier leiders zienderogen. Net voor de slotbeklimming van 'De Vlamme', op vier kilometer van de finish, waren zij eraan voor de moeite.

Niemand slaagde er nog in de massasprint te ontlopen. Niko Eeckhout zette die van ver in en kon het houden tot aan de eindmeet.

'Braken in volle koers'

Dat Niko Eeckhout (AN Post-Sean Kelly) kon winnen was opmerkelijk, want de renner voelde zich allesbehalve goed. 'Even zag het er heel slecht uit, want ik kreeg last aan de maag en moest braken in volle koers. Dit warme weer was zeker mijn bondgenoot niet. Voor mij mag het een pak kouder zijn. Ik was eens mee in een vroege vlucht met 26, maar toen lieten ze ons niet rijden. Wanneer die vier een voorsprong kenden van bij de vijf minuten begon Silence-Lotto te rijden in het peloton. Wij haalten met onze ploeg ons karretje aan en dat deden wat later ook nog andere teams. Lotto namen in volle finale het initiatief, maar ik kon me toch nog netjes naar voor wringen en als eerste de laatste rechte lijn opdraaien. Ik vind dit een schitterende koers en dit is er een die nog ontbrak op mijn palmares. Vandaag heb ik dat gat ook opgevuld'.

'Goede stagiair'

Jurgen Roelandts (Silence-Lotto) werd gevloerd door een andere voormalige Belgisch kampioen. 'Ik zat iets te ver in de laatste rechte lijn. Daardoor moest ik in de wind trachten naar voor te schuiven, maar dat lukte me enkel tot aan de vierde plaats. Spijtig, want onze stagiair Adam Blythe leverde nochtans schitterend werk om me naar voor te brengen. Mijn volgende wedstrijd zal die van Plouay worden, gevold door de Ronde van Spanje.'
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.