Gent legt vandaag eerste steen van Arteveldestadion

Gent legt vandaag eerste steen van Arteveldestadion
Het is het eindelijk zover: aan de Gentse groothandelsmarkt legt burgemeester Daniël Termont vandaag de symbolische eerste steen van Arteveldestadion. Het ziet er dus sterk naar uit dat AA Gent als eerste Belgische club in een nieuwe sporttempel speelt.
Het paradepaardje van de nieuwe thuishaven van AA Gent wordt de promenade, een brede rondgang in het stadion van waaruit aan de binnenzijde de tribunes direct bereikbaar zijn. Naast toiletten, eet- en drinkgelegenheden is daar ook ruimte voor shopping en merchandising. Daarboven 20 skyboxen, 1200 business seats en persvoorzieningen conform de UEFA-normen.

'Dit project moet een belangrijke money-generator worden voor de club', glundert voorzitter Ivan De Witte. 'Het moet ons toelaten om op sportief vlak eindelijk de stap te zetten naar de top.Als voorzitter van de Profliga hoop ik ook dat dit een soort ijsbreker is voor de andere stadiondossiers, die blijkbaar wat moeilijk liggen.'

Dat de Gentse burgemeester Termont vandaag die eerste steen mag leggen, mag een klein wonder heten. De start van de werkzaamheden werd verschillende keren uitgesteld en het halen van diverse vergunningen bleef maar aanslepen. De eerstesteenlegging zou normaal op 21 augustus plaatsvinden, maar ook die afspraak werd afgeblazen. Wat voeding gaf aan tal van geruchten als zou er financieel iets loos zijn. Bij cvba Artevelde, de financierder waarvan Optima Financial Planners hoofdaandeelhouder is, ontkennen ze in alle toonaarden. 'De heipalen konden pas begin september geleverd worden. Dat is de enige reden waarom we moesten schuiven met onze datum', zeggen ze daar.

Het stadion zou eerst volledig in een glazen gevel worden ingepakt, met daarboven een overkoepelende luifel, maar daar is men van afgestapt. De glazen constructie zal nu zowat de helft van het complex uitmaken. Dat moet volstaan om het gebouw zowel overdag als 's nachts herkenbaar te maken als lichtbaken van de stad. Door het gebruik van geïsoleerd beton wordt het ook een echt ECO-stadion (zonder warmteverlies, waardoor ook geen airco nodig is), inclusief zonnepanelen. Het gerecupereerde regenwater zal hergebruikt worden voor het sanitair en voor het besproeien van het grasveld.

Vraag en antwoord

Kostprijs: 40 tot 60 miljoen euro

De ontwikkeling van de totale site zou ongeveer 100 miljoen euro kosten, al kan dat in de loop van het project uiteraard nog fel wijzigen. AA Gent zal het stadion huren en daarvoor jaarlijks 400.000 euro betalen.

Capaciteit: 20.000 zitplaatsen

Ter vergelijking: het huidige Ottenstadion telt 12.919 plaatsen. Wanneer is het af?
<
'Het stadion zal er staan in juni 2010', liet Jeroen Piqueur van Optima al bij herhaling weten. Dat wordt ook door voorzitter De Witte bevestigd. Over twee seizoenen dus.

Waar ligt het?

Op het vroegere terrein van de Groothandelsmarkt aan de Ottergemse Steenweg (bouwaanvraag voorziet in 11.000 vierkante meter bruto voor stadion- en voetbalgebeuren, totale nette oppervlakte bedraagt 65.000 vierkante meter), vlakbij E17, R4, Universitair Ziekenhuis.Aan de rand van de binnenstad. Ter vergelijking: het huidige stadion ligt in een Gentbrugse woonwijk. Op een terrein ten Zuiden van de Ottergemse Steenweg komt een parking met 1.500 tot 2.000 plaatsen. Daarnaast 4.000 plaatsen op satellietparkings, met pendelbusjes die supporters heen en weer brengen (in het begin vooral Flanders Expo). Daarnaast vier bushaltes en fietsstallingen. Op termijn komt er ook een tramstop. Er moeten nog bijkomende verkeerswerken uitgevoerd worden (bijkomende buitenring, brug over ringvaart, rotondes), maar dat ressorteert onder de bevoegdheid van het Vlaamse Gewest, en die heeft nog geen begroting voor 2009 opgemaakt.

Wat met het Ottenstadion?

Het Ottenstadion is eigendom van de Stad Gent en zal gebruikt worden voor de aanleg van groenzones en voor private en sociale woningbouw.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.