Armeens-Turkse journalist vermoord

ISTANBUL- De Armeens-Turkse journalist Hrant Dink is vrijdag toen hij het kantoor van zijn krant wilde binnengaan door een onbekende doodgeschoten. Dat melden Turkse televisiezenders en persbureaus.
De 53-jarige Dink is talloze keren berecht voor het doen van uitlatingen over de Turkse massamoord op Armeniërs aan het begin van de 20ste eeuw. Hij is bedreigd door nationalisten, die hem van verraad aan Turkije beschuldigden.

Als hoofdredacteur van de tweetalige krant (Turks en Armeens) Agos, was Dink een publiek figuur en een van de meest prominente vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap. In een interview met het persbureau AP heeft Dink eerder weleens gehuild terwijl hij sprak over de haat jegens hem in Turkije. Can Dündar, een vriend van Dink en zelf ook journalist, zei tegen de tv-zender NTV dat Dink het land had moeten verlaten, zoals hij had beloofd. ,,Het lichaam van Hrant ligt op de grond alsof die kogels zijn afgevuurd op Turkije'', zei Dündar.

De politie zei nog naar de dader, vermoedelijk een tiener met spijkerjasje en een wit hoofddeksel, op zoek te zijn. Volgens NTV zijn vier lege hulzen gevonden naast het lichaam van Dink en is hij tweemaal in het hoofd geraakt.
Corrigeer

MEER NIEUWS