China wil tegen 2015 eigen GPS-systeem

China wil tegen 2015 eigen GPS-systeem
China hoopt tegen 2015 zijn eigen satellietnavigatiesysteem helemaal te hebben uitgebouwd. Peking wil daarmee helemaal onafhankelijk zijn van buitenlandse systemen zoals het Amerikaanse GPS.
Om volledig zelfstandig aan satellietnavigatie te kunnen doen, moet China een dertigtal bijkomende satellieten lanceren. Een tiental daarvan gaat dit en volgend jaar de ruimte in, nadat er sinds de start van het programma in 2000 al vijf stuks zijn gelanceerd. De laatste lancering was in 2007.

Het Beidou (sterrenbeeld Grote Beer) "verlost ons van de afhankelijkheid van buitenlandse systemen", zei volgens Xinhua Zhang Xiaojin, een directeur bij de China Aerospace Science and Technology Corp (CASC).

Uit het bericht van het officiële persbureau Nieuw China blijkt dat zowel militairen als burgers van het systeem gebruik zullen kunnen maken.

De vijf reeds gelanceerde systemen voor Beidou bieden enkel regionale diensten voor het Chinese territorium aan. De tweede generatie satellieten staat bekend onder de codenaam Compass.

Het Chinese netwerk moet het vierde grootste satellietnavigatiesysteem ter wereld te worden na het reeds lang bestaande Amerikaanse GPS, het in opbouw zijnde Europese Galileo en het Russische Glonass dat nu fel wordt opgewaardeerd.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees