Buffalo’s zeker van Intertoto, maar naar UEFA Cup als Standard de beker wint
Uitslag: Westerlo 1 - AA Gent 1

Foley houdt Gent op vierde plaats

Foley houdt Gent op vierde plaats
Westerlo hing het Europese lot van AA Gent gisteren even aan een zijden draadje. Gent speelde ternauwernood 1-1 gelijk en behield zo zijn vierde plaats voor Charleroi. Zo is intertoto-voetbal zeker voor de Buffalo’s, maar ook de UEFA Cup kan nog als Standard de beker wint.
Met het oog op Europees voetbal had Gent-voorzitter De Witte een afzondering geëist voor de match tegen Westerlo, maar trainer Leekens was niet ingegaan op die eis. Of een afzondering Gent beter had doen spelen zullen we dus nooit weten. Wat we wel zagen was dat de keuze om toch thuis te blijven, weinig inspirerend werkte. Wat Gent liet ziet was allesbehalve oogstrelend voetbal.

Het moet gezegd: Gent speelde met een noodploeg. De defensie was onherkenbaar. Sandy Martens stond rechtsachter en Mirvic was linksback. Centraal achterin kreeg Lombaerts hulp van Laybutt. Gillet begon als rechtsmidden en Azofeifa verving de geschorste Stoica.

Deze herstructureringen mochten echter geen excuus zijn voor de weinige kansen die Gent versierde.Voor de rust trapte Foley in de vlucht hoog over en een kopballetje van Pavlovic was ongevaarlijk. Dat was het. De Buffalo’s hadden nochtans het recht niet om te flaneren, want Charleroi stond al snel 1-0 voor tegen Zulte Waregem.

Slechte passes
Terwijl Gent grossierde in de slechte passes, ging Westerlo beter voetballen. Het 4-5-1 systeem had als doel om Patrick Ogunsoto nog topschutter te maken voor Stecrchele, maar resulteerde vooral in Westels gevaar vanuit de tweede lijn. Vooral Wouter Scheelen stelde Herpoel op de proef. Eerst vlamde hij in de handen van de Gentse keeper en na een actie over Ogunsoto plaatste Scheelen de bal op de lat. Van Imschoot vond eveneens Herpoel op zijn weg.

Ogunsoto had weinig succes in zijn zoektocht naar zijn 21ste goal van het seizoen. De spits zat goed in de greep van Laybutt. Alleen met een kopbal op een corner kon hij even dreigen. De ruststand was 0-0 en daar mocht vooral Gent blij mee zijn.

Na de rust probeerde Leekens het tij te keren. Hij bracht Zewlakow in voor de onzichtbare Olufade en die ging meteen liggen in de grote rechthoek. De trekfout van Van Kerckhoven was verdacht, maar Jordens floot niet.

Ogunsoto geen topschutter
AA Gent kreeg uiteindelijk waar het om vroeg. Nabil Dirar kopte een corner van Scheelen hard voorbij Herpoel. Charleroi stond ondertussen 2-0 voor en bij dit scenario zakte Gent naar de vijfde plaats. Europees voetbal was meteen veraf voor de Oost-Vlamingen en dat beseften ze. Er kwam plots meer Gentse aanvalsdrang. Gillet kopte op de lat en Laybutt buffelde een bal na een corner over. Gent nam nu echt meer initiatief en bij een nieuwe corner van Azofeifa zette Foley zijn hoofd tegen de bal. De gelijkmaker was net als de vierde plaats meteen een feit. Wat Charleroi ook deed tegen Zulte Waregem, de Karolo’s konden de Europese aspiraties van Gent niet meer in gevaar brengen.

Bij Westerlo kwam Ogunsoto nog twee keer in stelling, maar de topschutterstitel was hem niet gegund. Hij was te verrast toen Laybutt over een bal trapte en besloot nog eens nipt naast.
Corrigeer