Kookprogramma's steeds meer entertainment

LEUVEN - Kookprogramma’s op tv zijn sinds de jaren ’90 geëvolueerd van louter educatieve uitzendingen tot ''edutainment'', waarbij het aanleren van nieuwe recepten in toenemende mate gecombineerd wordt met een uiteenlopende mix van entertainmentelementen zoals show, spel, kwis... Dat blijkt uit de thesis waarmee Caroline Vits onlangs promoveerde aan de faculteit sociale wetenschappen van de K.U.Leuven.
,,TV-kookprogramma's doken vanaf het eind van de jaren '50 op de openbare omroep op met een rubriek in 'Penelope'. Het accent lag toen nog volledig op het educatieve en het kwam allemaal heel schoolmeesterachtig over. Dat is nog lange tijd zo gebleven. Ik situeer de breuk richting entertainment bij het VRT-programma 'Mondfol' van Frank Fol in de jaren ’90 die bijvoorbeeld tafelgasten introduceerde en ’1.000 seconden’ voorafging'', aldus Vits.

Uiteenlopende entertainmentgenres
,,Sindsdien bevatten nagenoeg alle programma’s entertainmentelementen en zijn het de uitzonderingen zoals bijvoorbeeld ’Snelle Hap’ (Vitaya) waar het educatieve nog overheerst. Opvallend is de uiteenlopende entertainmentgenres die aan bod komen. Zo biedt bijvoorbeeld ’Gentse Waterzooi’ (VRT) een mix en koken en cultuur wat een totaal verschillende aanpak is dan die van ''SOS-Piet'' (VTM) of ’1000 seconden’ (Vitaya)'', aldus de auteur.

Vits analyseerde enkel de algemene toon van de kookprogramma’s en niet de inhoud zodat ze zich niet kan uitspreken over de vraag of de evolutie naar entertainment ten koste gegaan is van het informatieve.

Alles zo eenvoudig mogelijk voorstellen
,,Vroeger kwamen ongetwijfeld veel moeilijker recepten aan bod, terwijl men vandaag zijn uiterste best doet om alles zo eenvoudig mogelijk voor te stellen''. Ze vindt de evolutie echter een goede zaak omdat de kookprogramma’s door de nieuwe aanpak veel meer kijkers hebben aangetrokken.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees