Désanne van Brederode wint Literatuurprijs Gerard Walschap 2007

ANTWERPEN - Met haar boek ‘Hart in Hart’ wordt de Nederlandse filosofe en publiciste Désanne van Brederode de vijfde laureaat van de tweejaarlijkse Literatuurprijs Gerard Walschap. Ze sleept daarmee een bedrag van 7.500 euro in de wacht.
In 2005 was Tom Naegels laureaat. Daarvoor wonnen ook Ilja L. Pfeijffer, Josse de Pauw en Erwin Mortier de prijs al.

De prijs werd uitgereikt in de Antwerpse Bourlaschouwburg. De prijs is vooral bedoeld om jongere schrijvers te steunen.

Volgens de jury viel hun keuze op een werk dat het straatrumoer en de actualiteit niet schuwt. ‘Een werk dat in prachtige scènes en scherpe observaties een eigen denkwereld neerzet, dat heen en weer pendelt tussen feit en fictie, tussen het persoonlijke en het publieke, het eigene en het vreemde. Een werk dat verhaal en reflectie, actie en analyse mengt tot een ongemeen boeiend geheel.’

Van Brederode studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 1994 met haar roman Ave verum corpus. Gegroet waarlijk lichaam, een boek dat haar meteen de reputatie van ‘nieuw katholiek schrijfster’ opleverde, een epitheton waar ze afstand van neemt.

Ze schrijft ook over levensbeschouwelijke thema’s en publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Sinds 2006 verzorgt ze ook een column in het televisieprogramma ‘Buitenhof’.

In 1998 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de prozaschrijver Gerard Walschap. Londerzeel, het geboortedorp van Walschap zat achter het initiatief. Het Londerzeelse meubelbedrijf Kantoff staat in voor het financiële plaatje.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees