Fabrikant zonnepanelen wil Duitse Opel-fabrieken overnemen

BERLIJN - De Duitse fabrikant van zonnepanelen Solarworld is een overnamebod aan het voorbereiden voor de vier Duitse fabrieken van autobouwer Opel, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf General Motors (GM).
Er zou een bedrag van 1 miljard euro mee gemoeid zijn. Dat maakte Solarworld woensdag bekend in een persbericht.

Het bedrijf wil 250 miljoen euro aan liquide middelen betalen en 750 miljoen euro in de vorm van krediet. Toch zijn er voorwaarden verbonden aan het bod. Opel zou de banden moeten doorknippen met het noodlijdende GM. Ook zou Solarworld per job bij Opel een compensatie willen krijgen van 40.000 euro, wat in totaal neerkomt op een miljard euro.

Solarworld gaf aan dat het het hele gamma Opel-auto’s wil blijven produceren. Ook zou er een nieuwe generatie auto’s ontwikkeld worden met weinig uitstoot en zuinig qua energie.

Een woordvoerder van Opel kon niet onmiddellijk reageren. SolarWorld-topman Frank Asbeck zei in een reactie dat het bod serieus is. 'Dit is geen grap. We wachten op een reactie van GM.'

Solarworld stelt 2.000 mensen te werk, tegenover 26.000 bij Opel in Duitsland. De autobouwer zit net zoals zijn concurrenten in de problemen door de daling van de vraag naar auto’s, maar ook door de moeilijkheden van het moederbedrijf. Aan de Duitse regering vroeg Opel enkele dagen geleden financiële hulp.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees