Europa start nieuw onderzoek naar aspartaam

BRUSSEL - Het Europees agentschap voor de voedselveiligheid onderzoekt de komende maanden de veiligheid van de kunstmatige zoetstof aspartaam. Het agentschap belooft de bevolking regelmatig op de hoogte te houden van de resultaten.
Aspartaam is al langer een omstreden voedingsstof. Er zijn al uitgebreide studies geweest over de veiligheid. Nu zijn nieuwe cijfers bekend, die moeten onderzocht worden. Op basis van experimenten met ratten stelden Italiaanse onderzoekers eind november vast dat aspartaam al kankerverwekkend is bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht, terwijl de EU-norm 40 mg/kg bedraagt.

De onderzoekers van het Cesare Maltoni Cancer Research Center in Bologna pleitten voor een herziening van de richtlijnen, ook al is een stof die giftig is voor knaagdieren dat niet altijd ook voor mensen.

Aspartaam zit in meer dan zesduizend voedingsproducten, onder meer in softdrinks, kauwgom, desserts en yoghurt, en ook in heel wat lightproducten. Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken de kunstmatige zoetstof dagelijks.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees