Verdachte in zaak Katrien De Cuyper op vrije voeten

Verdachte in zaak Katrien De Cuyper op vrije voeten

Katrien De Cuyper

ANTWERPEN - De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft de 35-jarige Karl V.R. uit Kessel dinsdag vrijgelaten. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van en de moord op Katrien De Cuyper. Volgens zijn advocaat zijn er buiten de anonieme brieven die hij destijds schreef, en waarvan hij nu beweert dat de inhoud verzonnen was, geen verdere aanwijzingen van schuld.
Katrien De Cuyper (15) uit Brasschaat verdween op 17 december 1991 en werd zes maanden later gewurgd teruggevonden op een braakliggend terrein in de buurt van de Tijsmanstunnel. Het onderzoek zat jarenlang muurvast, totdat in augustus Karl V.R. werd aangehouden. Bij een huiszoeking in zijn woning waren krantenknipsels teruggevonden over de anonieme auteur die destijds verschillende brieven geschreven had aan het tijdschrift Blik. Hij schreef daarin dat hij het meisje een lift had gegeven op de avond dat ze verdween en dat hij wellicht de laatste was die haar nog levend gezien had.

Van A tot Z verzonnen

Dna-onderzoek op de postzegels wees uit dat Karl V.R. de anonieme briefschrijver was. Nu beweert hij dat de inhoud van die brieven van A tot Z verzonnen is. Ze zouden volgens zijn advocaat geen enkel element bevatten waaruit zou blijken dat hij de dader is. Hij had de brieven alleen maar geschreven om zichzelf interessant te maken. Hij ontkent met klem dat hij het meisje om het leven heeft gebracht.

Nog volgens zijn advocaat zijn er voor de rest geen aanwijzingen van schuld tegen zijn cliënt. "Hij heeft een test met de leugendetector met glans doorstaan", zegt meester Carl Keirsmaekers. Een maand na zijn aanhouding werd ook het lichaam van Katrien opgegraven. De speurders hoopten dat met de huidige forensische technieken alsnog sporen op het lichaam terug te vinden waren die destijds niet getraceerd konden worden. "Ook dat heeft geen elementen aan het licht gebracht die naar mijn cliënt zouden kunnen wijzen."

''Dossier is flinterdun''

Tijdens het onderzoek werd voorts nog een vrouw onder hypnose verhoord die Katrien mogelijk in een auto had zien stappen op de avond dat ze verdween. Maar dat voertuig stemde niet overeen met de wagen waarmee Karl V.R. destijds rondreed. "Ik ben blij dat de onderzoeksrechter alles tot op het bot heeft onderzocht, want nu blijkt des te meer dat het dossier lastens mijn cliënt flinterdun is", aldus meester Keirsmaekers.

De kamer van inbeschuldigingstelling zag geen verdere reden om Karl V.R. nog langer vast te houden. Na vier maanden voorhechtenis mag hij de gevangenis verlaten, zonder dat daar voorwaarden aan gekoppeld werden. Zijn vrijlating betekent echter nog niet dat hij ook vrijuit gaat voor de feiten.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees