Slovenië blokkeert EU-onderhandelingen Kroatië

Wegens een aanslepend grensgeschil heeft Slovenië de verdere toenadering van Kroatië tot de Europese Unie geblokkeerd. Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn denkt dat de toetredingsonderhandelingen met Kroatië toch tegen eind volgend jaar afgerond kunnen worden.
Zoals verwacht stelde Slovenië op een bijeenkomst in Brussel zijn veto tegen de opening van negen nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen tussen de EU en Kroatië. Slovenië vreest dat Kroatië de gesprekken zal aanwenden om een aanslepend grensconflict in zijn voordeel te beslechten.

Slovenië en Kroatië scheurden zich in 1991 af van Joegoslavië, maar de buurlanden zijn het nooit eens geraakt over de precieze afbakening van de lands- en zeegrenzen.

Tegenvaller

Voor Kroatië is het Sloveens veto een tegenvaller. De regering in Zagreb had gerekend op de opening van tien nieuwe hoofdstukken en dat zou een grote stap voorwaarts betekend hebben.

'Wij laten ons niet ontmoedigen door deze impasse. Wij denken dat een vergelijk met Slovenië mogelijk is en dat de wegenkaart nog steeds realistisch is', verklaarde Buitenlandminister Gordan Jandrokovic.

Ook eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn gelooft dat de timing van de Kroatische toetreding niet in gevaar hoeft te komen. Volgens de wegenkaart van Rehn kunnen de technische onderhandelingen met Kroatië tegen eind volgend jaar afgerond worden, op voorwaarde dat Zagreb voldoende vooruitgang boekt in de strijd tegen georganiseerde misdaad en corruptie.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees