Celebs

Duitse historicus vergelijkt Tom Cruise met Goebbels

Duitse historicus vergelijkt Tom Cruise met Goebbels
BERLIJN - Een gerenommeerd Duits historicus, Guido Knopp, heeft acteur Tom Cruise, die lid is van de Scientologykerk, in het zondagsblad Bild am Sonntag vergeleken met Joseph Goebbels, de propagandaminister van het nazibewind.
De historicus, die gespecialiseerd is in de Tweede Wereldoorlog, maakte de vergelijking nadat hij een video-opname gezien had waarin de Hollywoodster een toespraak houdt voor leden van Scientology.

De opname, die vier jaar oud is en op het internet staat, toont Cruise in pak en das aan een marmeren spreekgestoelte met het symbool van Scientology. Achter hem hangt een enorme wereldkaart. 'Should we clean this place up?' (Moeten we deze plek opkuisen? ) roept hij zijn gehoor toe, waarop de toehoorders massaal 'ja' antwoorden.

'De manier van spreken van Cruise is misschien vrij courant' in sommige religieuze bewegingen in de Verenigde Staten, maar 'deze scène doet elke Duitser die in geschiedenis geïnteresseerd is, denken aan de beroemde toespraak van Goebbels in het Sportpaleis', zegt Knopp in de krant.

Op 18 februari 1943 oogstte Goebbels in het Sportpaleis van Berlijn met de uitroep 'Willen jullie de totale oorlog?' bijval van een uitzinnige massa.

Filmverbod

Tom Cruise had het al langer verkorven bij Duitse Scientology-vijanden. Het is ook niet de eerste keer dat de acteur vergeleken wordt met Goebbels. Thomas Gandow (60), de woordvoerder van de Duise Protestantse Kerken, volhardde echter in zijn afkeer van Scientology door de sekte te kenschetsen als een 'totalitaire beweging' en Tom Cruise te vergelijken met Joseph Goebbels.

De keuze voor Scientology-ambassadeur Tom Cruise als vertolker van Claus Schenk Graf von Stauffenber, de man achter de samenzwering tegen Hitler die zijn mislukte aanslag van 20 juli 1944 met zijn leven moest bekopen, in de film 'Valkyrie' was een slag in het gezicht.

Stauffenberg was bereid zijn leven te geven in de strijd tegen onderdrukking en dictatuur. En nu moet zijn verhaal worden verteld door uitgerekend een acteur die propaganda maakt voor een sekte die met dubieuze middelen mensen tot volgzame aanhangers probeert om te vormen.

De Berlijnse CDU en SPD hadden minister Jung van Defensie gevraagd te verhinderen dat er opnamen werden gemaakt in het zogeheten Bendlerblock. Dat is het voormalige militair hoofdkwartier van Hitler, waar Stauffenberg chef-staf was, waar de 'operatie Valkyrie' werd gepland en waar de samenzweerders nog dezelfde 20 juli iets voor middernacht zijn terechtgesteld.

Cruises lidmaatschap van de Scientologykerk bleek uiteindelijk niet genoeg reden voor een filmverbod voor het Bendlerblock. Op 21 september vonden de opnames plaats.
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees