Remedie tegen kaalheid op komst

Sinds de mens hoofdhaar heeft en dat vervolgens soms weer verliest, wordt er al gezocht naar een remedie tegen kaalheid. Tevergeefs. Maar nu is er volgens de Sunday Times eindelijk echte hoop om kaalhoofdigheid te bekampen. Experimenten op muizen hebben wetenschappers ervan overtuigd dat er in de toekomst geen kale mensen meer hoeven rond te lopen.

jav

De vader van de geneeskunde, Hippocrates, maakte zich er al zorgen over. Maar zijn remedie, een mengsel met duivenkeutels, komijn en mierikswortel, bleek geen garantie te bieden voor een mooi hoofd met haar. Ook de oude Egyptenaren boekten, met hun zalfje waarin hondennagels en de hoeven van een muildier waren verwerkt, weinig succes.

Hetzelfde kan worden gezegd van de hedendaagse behandelingen, die in het beste geval de haaruitval enigszins vertragen of soms stopzetten, maar die kale mensen niet echt nieuw haar geven, een transplantatie buiten beschouwing gelaten.

Bij proeven op muizen is nu echter voor het eerst een techniek ontwikkeld om volledig nieuwe haarzakjes aan te maken waar haren uit kunnen groeien. Langs deze weg moet het mogelijk worden, aldus de vorsers, om de huid te "herprogrammeren", zodat die nieuwe haren produceert.

De ontdekking kwam als een grote verrassing omdat tot dusver werd aangenomen dat die haarzakjes alleen werden gevormd in embryo's. De jongste experimenten tonen aan dat ook volwassenen nieuwe haarzakjes kunnen aanmaken door de genen te manipuleren die daarvoor verantwoordelijk zijn zodat een kale schedel letterlijk "bezaaid" kan worden met nieuw haar.

In een moeite door kan via deze techniek haargroei worden vermeden op plaatsen waar die niet gewenst is. Sterker nog, deze aanpak zou op termijn ook kunnen leiden tot nieuwe manieren om brandwonden te genezen zonder dat die littekens nalaten en tot de behandeling van huidproblemen zoals acne. Maar dan wel op termijn, want de mannen en vrouwen die hun haar verliezen en baat zouden hebben bij deze aanpak moeten geduld hebben. Het zal namelijk nog zeker tien jaar duren voordat de nieuwe behandeling in de apotheek te verkrijgen zal zijn.

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie