Ishtar mag niet naar finale

© © IVAN MILUTINOVIC

© ap

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Europa heeft beslist. Ishtar kreeg gisteren te weinig stemmen en blijft weg uit de finale van het Eurovisiesongfestival, zaterdagavond. Jammer, want Soetkin en co maakten gisteren een prima beurt. Tot op het laatste moment werd gesleuteld aan de act - lees: aan Soetkins kapsel.

Het heeft niet mogen zijn. Hoe hard we ook geloofden dat we eindelijk nog eens zouden doorstoten naar de finale van het Eurovisiesongfestival, het is opnieuw niet gelukt. De Europese kijker koos andermaal voor typische festivalliedjes en freakshows. De Belgische inzending – die muziek weer op het voorplan zette – werd schromelijk over het hoofd gezien.

Het was een koude douche voor Soetkin, zeker omdat ze zelf een heel positieve indruk had van hun act. ‘Ik ben superblij’, zei ze meteen na haar optreden. ‘De stress van de voorbije dagen was helemaal weg. We stonden er. Als het fout loopt, ligt het niet aan ons.’ En helaas liep het fout.

Minder gelukkig misschien was de ingreep met de stewardesshoedjes. Ann, Els en Marleen droegen die al tijdens de generale repetitie van maandag. Potsierlijk was het. En dat zag de delegatieleiding van de VRT gelukkig ook. Maar gisteravond hadden Ann, Els en Marleen de dingen onverwacht toch op hun hoofd. Op hun eigen vraag. En ook Soetkin veranderde op het allerlaatste moment van look. Haar opgestoken spinnenkop-coiffure van maandagmiddag werd gistermiddag vervangen door een zijdelingse staart met dikke krullen. Maar gisteravond moest ze alweer bij de kapper langs: het kapsel van de generale repetitie van maandagavond bleek uiteindelijk de beste keuze. Vonden wij ook. Stijlvol, naturel en toch een beetje frivool, zoals het liedje.

Soetkin straalde zelfvertrouwen uit op het podium in de maar halfvolle Beogradska Arena. Dat zo’n 20miljoen mensen thuis zaten te kijken, het leek haar niet te deren.

Geef Soetkin een podium, al is dat een winkelstraat in hartje Belgrado, en ze voelt zich thuis.

O julissi klonk op zijn best. Helemaal zuiver. En na elf keer oefenen – acht gewone repetities en drie generale repetities – voelden ze zich alle zes prima. in de concerthal. Bij niemand was een gram stress te bespeuren. Zag u hoe Soetkin Michel met een subtiele vingerbeweging uitnodigde voor een dansje en dan van hem weg draaide terwijl ze haar circusjurk even over haar knieën trok? De jurk hield trouwens prima stand. Geen nipplegate-toestanden dankzij de tussenkomst van een Servische kleedster eerder deze week.

Soetkin dartelde over het gigantische podium. Het publiek in de zaal hield van het vrolijke liedje in de verzonnen taal van Michel Vangheluwe. Duizenden Serviërs en Songfestivalfreaks genoten en bedankten Ishtar met een geweldig applaus. Maar toen moest de rest van Europa nog stemmen.

(jcd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie