Verregaande afluisterwet op komst in VS

WASHINGTON - Vooraanstaande Amerikaanse Democraten en Republikeinen zijn het na maandenlang getouwtrek eens geworden over het ontwerp van een verregaande afluisterwet. Het voorstel zal de volmachten van de regering over de telefoontap nog meer uitbreiden, berichtte de New York Times vrijdag.
De omzetting van het ontwerp in een wet zou de meest verstrekkende hervorming van het elektronisch toezicht zijn in 30 jaar, schrijft de New York Times.

Bovendien bepaalt het ontwerp dat telefoonmaatschappijen die na de aanslagen van 11 september 2001 zonder toelating van het gerecht mensen hebben afgeluisterd, vrijgesteld kunnen worden van vervolging.

Het Witte Huis is volgens de New York Times tevreden over het akkoord. Normaal gezien wordt vrijdag nog een stemming over het wetsvoorstel gehouden in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat zou zich er volgende week over buigen.

Het voorstel voorziet dat Amerikaanse burgers onder bepaalde voorwaarden zonder rechterlijke toestemming afgeluisterd mogen worden. Ook worden de volmachten van de regering bij het afluisteren van buitenlandse gesprekken uitgebreid.

'Het is een compromis, dat net zoals alle andere compromissen niet volmaakt is. Maar het is afgewogen', zei de fractieleider van de Democraten in het lagerhuis van het Amerikaans Congres, Steny Hoyer, die aan het ontwerp heeft meegewerkt.

Eerdere ontwerpen waren niet goedgekeurd. De vorige afluisterwet liep in februari ten einde.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees