Spaanse 'Robin Hood van banken' opgepakt

MADRID - De antikapitalist Enric Duran, die in september 2008 het nieuws haalde omdat hij erin geslaagd was  verschillende banken op te lichten, is opgepakt in Barcelona. Volgens Duran was zijn daad een 'teken van individueel verzet'. Dat meldt de politie woensdag.

Duran (32) werd dinsdag gearresteerd op de universiteit van Barcelona. De anti-kapitalistische militant, die ook wel de 'Robin Bank' of de 'Robin Hood van de banken' wordt genoemd, 'ontleende' onder valse voorwendselen maar liefst 492.000 euro bij 39 banken. Het geld moest dienen om een eigen tijdschrift te lanceren.

'Ik heb 492.000 euro gestolen van zij die het meest van ons stelen om hen aan te klagen en om sociale alternatieven te creëren', aldus Duran in het tijdschrift Crisis, een eenmalige publicatie waarvan 200.000 exemplaren verdeeld werden in Barcelona.

Na zijn actie vertrok Duran tijdelijk naar het buitenland. Begin deze week keerde hij terug naar Barcelona, waar hij maandag een persconferentie gaf om een nieuwe publicatie aan te kondigen met de titel 'Wij kunnen'. Daarvan worden 350.000 exemplaren verdeeld in het Catalaans en Spaans.

Op zijn website roept Duran iedereen op tot economisch verzet. 'Om u te kunnen bevrijden van het systeem, vraag dan kredieten en geef ze niet terug.'
     

Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees