Maurice De Velder (Think Media) pleit schuldig

Maurice De Velder (Think Media) pleit schuldig

Maurice De Velder ontkent alle betichtingen. Foto: rr

ANTWERPEN -  Voor het Antwerpse hof van beroep is donderdag de zaak van Think Media-topman Maurice De Velder (50) behandeld. Hoewel hij tijdens zijn proces in eerste aanleg nog voluit voor de vrijspraak ging, betwist hij nu niet langer zijn schuld. 
Ook het openbaar ministerie maakte een bocht van honderdtachtig graden en vorderde een beduidend lichtere straf: twee jaar cel met uitstel en een boete van 375.000 euro, waarvan 125.000 euro effectief. Een beroepsverbod werd niet meer geëist.
 
In eerste aanleg had het proces nog drie volle dagen in beslag genomen, maar donderdag was het na amper een uurtje al achter de rug. Ook van de bitsige sfeer van toen was niets meer te merken. De verdediging voerde immers geen betwisting meer over de feiten waarvoor De Velder in juni 2008 veroordeeld werd.
 
Hij kreeg toen drie jaar cel, een boete van 375.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar voor valsheid in geschriften, misbruik van vennootschapsgoederen, omkoping, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken in de periode 1997-2002. Voor afpersing, koersmanipulatie, het niet maken van participatiemeldingen en enkele feiten van witwassen werd hij vrijgesproken. 
 
De verdediging vond zijn straf wel onnoemelijk zwaar en niet in verhouding tot de feiten. Vooral het opgelegde beroepsverbod werd een "commerciële doodstraf" genoemd. Het openbaar ministerie lijkt trouwens dezelfde mening toegedaan. De procureur verwees naar de zaak van Frank Verstraeten, die voor de Zillionfraude slechts twee jaar met uitstel had gekregen. Hij haalde ook de moeilijke economische toestand aan, waar ook de mediabedrijven door getroffen worden, en zei dat het openbaar ministerie en de verdediging elkaar konden vinden in het belang van De Velders bedrijven, die gezond zijn en veel mensen tewerkstellen. 
 
Het openbaar ministerie vorderde vervolgens een veel lichtere straf dan de vier jaar effectieve celstraf, de 500.000 euro boete en het beroepsverbod van tien jaar die het in eerste aanleg had gevorderd. Ook voor Think Media en dochterbedrijven De Vrije Pers en Think Media Outdoor was de vordering beduidend lichter: in plaats van zware geldboetes werd nu de opschorting gevorderd.
 
Voor het managementsvennootschap Livius en het patrimoniumvennootschap ’t Seeren Bosch vroeg de procureur 125.000 euro boete, maar geen beroepsverbod. Ook de gevorderde verbeurdverklaring scheelde een slok op een borrel: terwijl in eerste aanleg nog 4.778.000 euro verbeurd verklaard werd, vroeg het openbaar ministerie nu slechts de verbeuring van 1.064.000 euro. 
 
De verdediging kon zich uiteraard vinden in de vordering van het openbaar ministerie. De advocaat van De Velder benadrukte dat het van het grootste belang is dat zijn cliënt zijn bedrijven kan blijven leiden. "Hij heeft een aantal fouten gemaakt en is bereid om daarvoor zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Maar hij wil die bladzijde ook omdraaien en naar de toekomst kijken en daarmee bedoel ik dat hij zijn commerciële activiteiten wil verderzetten", zei meester Philip Traest. 
 
Het hof nam de zaak vervolgens in beraad en doet uitspraak op 2 april.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees