Herman De Backer overleden

Dokter Herman De Backer, echtgenoot van wijlen Rika De Backer, is vrijdag overleden in zijn woning vlakbij de Schelde in Weert (Bornem). De Backer werd dit jaar 85.

Guy Tegenbos

Herman De Backer was historicus, filosoof en arts. Hij werkte lang als adviserend geneesheer bij het christelijk ziekenfonds CM en doceerde onder meer geschiedenis van de geneeskunde aan de KU Leuven.

De Backer was ook jarenlang de bezieler van de Volkshogeschool KVHU (Katholieke Vlaamse Hogeschooluitbreiding). Die bracht jarenlang binnen- en buitenlandse topwetenschappers en -filosofen naar Antwerpen op maandagavond.

Het laatste boek van Herman De Backer ging over de dood.

‘Het grote zwijgen’

(Lannoo, 2005) schetst zeer goed hoe de strakke greep van de kerk op het leven en denken van de Vlaamse mensen verminderde in de tweede helft van vorige eeuw, en ook hoe de toenemende medicalisering de religieuze omgang met de dood heeft verdrongen.

Hij liet ook zijn eigen twijfels aanvoelen, onder meer over het hiernamaals. Leven na de dood is herinnerd worden, is een van de stellingen van het boek: voortleven in de gedachten van degenen voor wie men iets betekende.

Herman De Backer was vooral bekend als echtgenoot van de voormalige minister Rika De Backer. Rika De Backer was tussen 1974 en 1981 minister voor de CVP. Ze is vooral bekend als minister van Cultuur, maar was ook de eerste voorzitter van de Vlaamse Executieve, de voorganger van de huidige Vlaamse regering.

Rika De Backer overleed in mei 2002. Het koppel had zeven kinderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie