Onkostenschandaal doet voorzitter Brits Lagerhuis aftreden

Onkostenschandaal doet voorzitter Brits Lagerhuis aftreden

Michael Martin Foto: rtr

LONDEN - De voorzitter van het Britse Lagerhuis, Michael Martin (63), zal op 21 juni ontslag nemen. Aanleiding is het schandaal rond de onkosten van politici.

In een bijzonder woelige zitting van het Lagerhuis, één van de twee Kamers van het Britse parlement, hadden verschillende afgevaardigden de 'speaker' maandag opgeroepen zijn ontslag aan te bieden.

Dinsdag om 15.30 uur heeft Martin aangekondigd dat hij dat ook effectief zal doen. 'Ik zal op 21 juni mijn functie aan de top van het Lagerhuis neerleggen', klonk het in een korte mededeling aan de afgevaardigden in Londen. De dag erna zal zijn opvolger verkozen worden.

Het is meer dan 300 jaar geleden dat een Brits parlementsvoorzitter tot aftreden gedwongen werd.

Groot-Brittannië is nu al dagen in de ban van het misbruik van belastinggeld door politici van alle partijen. Sommigen leukten er hun tweede woning mee op, anderen lieten kapotte leidingen onder hun tennisveld herstellen of kochten luiers of tampons.

Michael Martin wordt niks concreets ten laste gelegd, maar als jarenlange voorzitter van het Lagerhuis wordt hij medeverantwoordelijk geacht voor het ontsporen van het onkostensysteem.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees