PS sluit elke alliantie met MR uit

PS sluit elke alliantie met MR uit

Foto: belga

BRUSSEL -

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil Wallonië niet besturen met de MR van Didier Reynders. Reynders wil dan weer zonder de PS. De Waalse kiezer krijgt een duidelijke keuze: ofwel PS-CDH-Ecolo, ofwel MR-CDH-Ecolo. 

 

De strijd om het politieke leiderschap in Wallonië heeft een hoogtepunt bereikt. In het RTBF-programma Huis Clos kwam het gisteravond tot een rechtstreeks treffen tussen PS-voorzitter Elio Di Rupo en zijn MR-collega Didier Reynders.

Het was een veeleer ontspannen Reynders tegenover een Di Rupo die duidelijk op zijn hoede was om zich niet te laten vloeren. Terwijl Reynders de schandalen en de 'povere balans' van de PS in Brussel en Wallonië op de korrel nam, haalde Di Rupo uit naar het 'wanbeleid' dat Reynders het voorbije decennium gevoerd heeft op het departement Financiën.

Statement

Nadat Reynders een paar dagen geleden 'sommige' PS-leden 'infréquentable' had genoemd, was het nu aan Elio Di Rupo om een zeer duidelijk statement te maken. 'Ik sluit geen alliantie met de MR om te regeren in Brussel en Wallonië', klonk het.

Volgens de PS-voorzitter gaat het op 7 juni om een keuze tussen 'een alliantie van rechts of een verzameling met de progressieven'.

Reynders liet zich niet in de hoek duwen. Hij maakte haast meteen duidelijk dat zijn MR dan weer niet met de PS in zee wil. 'Ik ben ervan overtuigd dat we met de socialisten niet de nodige hervormingen kunnen doorvoeren in Wallonië', zei de vicepremier.

Smalend: 'Ik denk niet dat we Wallonië morgen op de goede weg kunnen zetten met een PS zoals u die geleid hebt'.

Peiling

De zenuwachtigheid valt ook te verklaren door een blik op de peilingen. De nieuwste peiling van Vers l'Avenir en de RTBF leert immers dat de verkiezingsstrijd in Wallonië extreem spannend wordt. De MR zou het met 21 zetels (+1) uiterst nipt halen van de PS (20 zetels, -14) en Ecolo (20 zetels, +17). Het CDH zou 13 zetels (-1) halen, FN 1 (-3).

Voor de Franstalige kiezers heeft het opbod tussen Di Rupo en Reynders het voordeel van de duidelijkheid. Zij krijgen op 7 juni de keuze tussen een olijfboomcoalitie (PS/CDH/Ecolo) en een Jamaica-coalitie (MR/CDH/Ecolo).

Als de peilingen juist zijn, en Ecolo inderdaad zo fors klimt, dan is zelfs een coalitie van MR of PS met Ecolo en zonder CDH mogelijk.

Erop of eronder

Voor MR en PS betekent de verkiezingsuitslag erop of eronder. De grootste partij bestuurt, de tweede gaat naar de oppositie.

Dat kan haast niet zonder gevolgen blijven voor de federale regering. Di Rupo zelf wou het daar nog niet over hebben gisteren. Hij verklaarde dat hij 'geen schrik heeft van de oppositie' en dat hij er niet van uitgaat dat zijn partij de federale regering verlaat als de PS in Wallonië en Brussel niet langer mee bestuurt.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees