Neda symbool van verzet in Iran

Neda symbool van verzet in Iran

Foto: rr

Op het internet duiken veel foto's en video's uit Iran op die een ander beeld schetsen van de situatie dan de plaatselijke overheid wil laten zien. Eén video in het bijzonder lijkt daarbij een gevoelige snaar geraakt te hebben: die van Neda, een jonge vrouw die zou zijn doodgeschoten door de ordetroepen.

Op de video van goed 30 seconden, is een vrouw te zien die een (schot)wonde in de borst heeft. Even later druppelt het bloed ook uit haar mond en neus. Omstaanders proberen haar te helpen, maar tevergeefs, zo lijkt het. De beelden zou in eerste instantie op het net gezet zijn door Hamed Bashiri Rad, een dokter die haar probeerde te helpen.

Het is nagenoeg onmogelijk de identiteit van de vrouw te controleren of na te gaan wat er precies is gebeurd. Maar volgens CNN wist alvast een blogger te melden dat Neda - wat farsi zou zijn voor 'stem' - samen met haar vader aan  de demonstraties deelnam. Anderen zeggen dat ze zich op geruime afstand bevond en niet actief deelnam aan de eigenlijke betoging.

De gruwelijke beelden missen in ieder geval hun effect niet en de vrouw lijkt stilaan uit te groeien tot een symbool van het protest tegen de officiële verkiezingsresultaten.

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees