Lufthansa neemt meerderheid in BMI

LONDEN - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa neemt een meerderheid in de Britse luchtvaartmaatschappij BMI, het vroegere British Midland. Het heeft daarover een akkoord met Michael Bishop, de grootste aandeelhouder van BMI.

Het aandeel van Lufthansa in BMI zal stapsgewijs van 30 naar 80 procent stijgen. De resterende 20 procent is in handen van de Scandinavische maatschappij SAS. Lufthansa heeft vandaag al 30 procent van BMI in handen.

British Midland is jaarlijks goed voor 10 miljoen passagiers en beschikt over 11 procent van de start- en landingsrechten op de Londense luchthaven Heathrow. De maatschappij geldt dan ook als strategisch interessant.

In oktober besliste Bishop een tien jaar oude verkoopoptie van 50 procent plus één aandeel aan Lufthansa uit te oefenen. Lufthansa zou daar toen 400 miljoen euro voor hebben willen betalen, maar vindt dit bedrag vandaag veel te hoog. De economische crisis weegt immers zwaar door op het Britse bedrijf, dat vorig jaar een verlies van 114 miljoen euro bijeenvloog.

Beide partijen bereikten nu een akkoord. Bishop oefent zijn optie niet uit en krijgt daarvoor 175 miljoen pond (zo’n 208 miljoen euro). Bishop verkoopt daarentegen zijn aandeel voor 48 miljoen pond aan een Britse onderneming, die voor 35 procent in handen is van Lufthansa. Mettertijd gaat Lufthansa dan de resterende 65 procent in handen krijgen.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees