Eerste blinde rechter legt eed af in Antwerpen

Eerste blinde rechter legt eed af in Antwerpen

Foto: pdw

ANTWERPEN - België heeft zijn eerste blinde rechter. Bart Hagen (32) heeft maandag de eed afgelegd in het hof van beroep van Antwerpen. In principe mag hij nu gedurende vijf jaar in alle rechtbanken van eerste aanleg in de provincies Antwerpen en Limburg zetelen. Het staat echter nu al vast dat hij in de rechtbank van Antwerpen aan de slag gaat.

Het was Michel Rozie, eerste voorzitter van het hof van beroep, die Bart Hagen de eed liet afleggen. 'Ik heb u leren kennen toen u uw examen aflegde bij de Hoge Raad voor de Justitie, waar u trouwens hoog op scoorde. Daarna heb ik u gevolgd tijdens uw gerechtelijke stage bij de rechtbank van Mechelen en heb ik ook nog les aan u gegeven, waar u altijd actief aan participeerde. De verwachtingen zijn hoog gespannen en ik ben ervan overtuigd dat u een meerwaarde zult betekenen op de rechtbank van eerste aanleg.'

Volgens rechtbankvoorzitter Ivo Moyersoen zal Bart Hagen waarschijnlijk in een burgerlijke kamer met drie rechters zetelen. Hij scant documenten in waarna die met een speciale vertaaltechnologie worden omgezet in een gesproken tekst, zodat hij ze snel kan verwerken. Zijn geleidehond zal hem doorheen het gebouw loodsen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees