Kim Jong-il benoemt zoon tot hoofd spionagedienst

Zuid-Koreaanse betogers verbranden afbeeldingen van Kim Jong-il en zijn zoon Kim Jong-un tijdens protest tegen Pyongyangs nucleaire programma. Foto: ap

SEOUL -

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft zijn jongste zoon benoemd aan het hoofd van de spionagedienst. Dat heeft een Zuid-Koreaanse krant woensdag bericht. Kim wees de 26-jarige Kim Jong-un, zijn derde zoon, onlangs aan als zijn toekomstige opvolger. Diens benoeming bij de spionagedienst is kennelijk bedoeld als een opstap.

Toen vader en zoon in maart een bezoek brachten aan het departement voor staatsveiligheid, gaf Kim Jong-il de functionarissen daar opdracht Kim Jong--un als hoofd van het departement te aanvaarden, schreef de Dong-a Ilbo.

Het departement van staatsveiligheid is de ruggengraat van Kim Jong-ils totalitaire regime. Het houdt nauwkeurig in de gaten wat er speelt bij de overheidsorganen, het leger en de gewone burgers.

Volgens de Dong-a Ilbo duidt de benoeming van Kim Jong-un als leider van het machtige instituut op een zekere angst bij zijn vader dat de door hem geregelde opvolging niet zonder slag of stoot zal worden aanvaard.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees