Trabelsi kan worden uitgeleverd aan VS

Trabelsi kan worden uitgeleverd aan VS

Foto: belga

BRUSSEL -

Het Hof van Cassatie heeft het beroep afgewezen van Nizar Trabelsi (38) tegen het arrest van de kamer van inbeschuldiging (KI) van Brussel. De KI gaf op 19 februari namelijk de toelating om de man uit te leveren aan de Verenigde Staten.

 

 

Cassatie ziet geen enkele procedurefout of een andere fout die tot de nietigverklaring van het arrest zou kunnen leiden.

Het Brusselse hof van beroep veroordeelde Trabelsi op 9 juni 2004 tot een effectieve gevangenisstraf van tien jaar voor een plan voor een aanslag op de Amerikaanse basis van Kleine Brogel.

Hij werd op 14 september 2001 opgepakt en zit nog steeds in de cel. Naar alle waarschijnlijkheid zal de minister van Justitie, die uiteindelijk de beslissing neemt, zijn akkoord geven voor de uitlevering, wanneer de gedetineerde zijn celstraf in België uitgezeten heeft.

De Verenigde Staten vragen om zijn uitlevering wegens "deelname aan bendevorming met het oog op de moord op burgers van de VS, buiten de VS; deelname aan bendevorming voor het gebruik van en de poging tot het gebruik van massavernietigingswapens en deelname aan bendevorming teneinde materiële steun en inkomsten te leveren aan een buitenlandse terroristische organisatie".

 Trabelsi bekende dat hij naar Afghanistan ging vooraleer hij plannen voor een aanslag smeedde. Een van zijn voormalige advocaten erkende in een brief dat, na de veroordeling tot een gevangenisstraf van tien jaar, het FBI contact opnam met de Tunesische ex-voetballer om hem te vragen tegen betaling samen te werken met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

 Na een eerste storting van 1.000 dollar, volgens de raadsman cash, zei Trabelsi het voorstel van het FBI te hebben afgewezen. Het bedrag zou aan Child Focus gestort zijn.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees