Europa kraakt Belgisch begrotingsprogramma

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de Belgische regering woensdag verzocht om tegen 20 september een adequaat begrotingsprogramma over te maken. Dat het huidige programma een grote onvoldoende zou krijgen, was vorige week al uitgelekt, maar nu is de blamage dus officieel.

België diende zijn virtuele begroting voor de komende twee jaar met zes maanden vertraging in, en toch wordt ze nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Joaquim Almunia verklaarde dinsdagavond op een persbriefing dat het huidige Belgische programma 'niet de minimale normen van de gedragscode terzake' haalt. Op de vraag welke informatie er dan ontbreekt, antwoordde de eurocommissaris dat het makkelijker zou zijn de gegevens op te sommen die wél in het programma staan.

Even later preciseerde hij dan toch dat de ontbrekende gegevens vooral betrekking hebben op de openbare uitgaven, en met name die van de deelstaten. De federale en de regionale regeringen zullen zich dus over een nieuw programma moeten buigen. 

Het gebeurt zelden dat de Commissie een lidstaat verzoekt om een stabiliteitsprogramma opnieuw te maken. Almunia herinnerde zich slechts één gelijkaardige situatie tijdens zijn mandaat: Hongarije.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees