Afghaanse ex-gedetineerden melden mishandelingen door Amerikaans leger

KABUL - Ex-gedetineerden van de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan getuigen over zware wantoestanden op de basis. De Britse omroep BBC interviewde 27 ex-gevangenen gedurende twee maanden en toonde zwaar misbruik aan.

De vroegere gedetineerden klagen over fysiek geweld, blootstelling aan extreme hitte en koude, ondraaglijk lawaai, slaap beroving en intimidatie met wapens en honden. Ze zouden ook verplicht geweest zijn hun kleren uit te doen in het bijzijn van vrouwelijke officieren.

Het gaat om gevangenen die tussen 2002 en 2008 vastzaten in Bagram en beschuldigd werden van lidmaatschap van Al Qaeda of de taliban. Niemand werd officieel in beschuldiging gesteld of berecht en intussen zijn ze ook allemaal vrijgelaten. Volgens de BBC hebben sommigen na hun vrijlating zelfs verontschuldigingen aangeboden gekregen.

De berichten wakkeren de discussie over Amerikaanse detentiecentra in het buitenland opnieuw aan. ‘De gevangenen bevinden zich wettelijk gezien in een niemandsland’, zegt Tina Foster van het International Justice Network. ‘Ze zijn er zelfs erger aan toe dan de gedetineerden in Guantanamo die wel recht hebben om juridische bijstand.' Foster vertegenwoordigt vier van de ex-gevangenen en wil voor hen dezelfde rechten verkrijgen.

Maar de Amerikaanse regering zou zich daartegen kanten omdat Afghanistan momenteel 'een actieve gevechtszone' is. 'De individuele rechtzaken zouden de missie van de Amerikaanse soldaten in gevaar kunnen brengen', klinkt het bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

'Een redenering die verdacht veel lijkt op die van de voormalige regering Bush', zegt Foster.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees