Frieda Brepoels verlaat EVP-fractie

Frieda Brepoels verlaat EVP-fractie

Foto: belga

BRUSSEL - Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) verlaat de fractie van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement en sluit zich aan bij de Europese Vrije Alliantie (EVA). Dat is een formatie van regionalistische partijen die in Straatsburg een fractie vormt met de groenen.

Volgens Brepoels wil de N-VA met deze beslissing 'het pionierswerk' van de vroegere Volksunie voortzetten en de formatie van 'volksnationalisten' en 'regionalisten' uit onder meer Schotland, Wales, Catalonië, Galicië en Corsica versterken.

'De Volksunie was onder andere met Jaak Vandemeulebroucke jarenlang de drijvende kracht achter de EVA-groep in het Europees Parlement. Na het uiteenvallen van de VU was er sinds 2004 geen Vlaamse vertegenwoordiging meer. De N-VA kijkt ernaar uit de banden met de andere Europese (constitutionele) regio’s terug sterk aan te halen', stelt Brepoels in een persmededeling.

De voorbije vijf jaar zetelde Brepoels in de fractie van de Europese Volkspartij, de grote formatie van christendemocraten en conservatieven waartoe CD&V behoort. 'Nu de N-VA op 7 juni zelfstandig naar de kiezer trok en ook haar Europees mandaat overtuigend kon bestendigen, trekt de partij opnieuw voluit de kaart van de EVA', stelt de mededeling.

Frieda Brepoels is meteen verkozen tot vicevoorzitter van de EVA-groep. EVA vormt in Straatsburg één fractie met de groenen. Het technische akkoord rond die samenwerking is intussen al verlengd. Brepoels, die de voorbije vijf jaar vooral milieu- en gezondheidsdossiers behandelde, wordt zo een fractiegenoot van Groen!-Europarlementslid Bart Staes.


 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees