VN-commissie begint onderzoek dood Bhutto

De Verenigde Naties zijn woensdag formeel een onderzoek begonnen naar de dood van de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto. Het onderzoek zal een halfjaar duren en staat onder leiding van de Chileense VN-ambassadeur Heraldo Munoz. Bhutto vond de dood op 27 december 2007 bij een aanslag in Rawalpindi. Zij voerde destijds campagne voor de verkiezingen van 2008

De twee andere leden van het driemanschap zijn de voormalige Indonesische procureur-generaal Marzuki Darusman en een voormalige Ierse politiefunctionaris, Peter Fitzgerald. Darusman zei dat het aan de Pakistaanse regering wordt overgelaten eventuele verdachten voor de rechter te brengen. Fitzgerald had aanvankelijk de leiding van het VN-onderzoek naar de dood van de voormalige Libanese premier Rafik Hariri in 2005.

Door de Pakistaanse recherche is tot dusver weinig vooruitgang geboekt. De toenmalige regering, die onder leiding stond van president Pervez Musharraf, wees vrijwel onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar de Pakistaanse Talibanleider Baitullah Mehsud. Ook de CIA zei Mehsud te verdenken.

Maar de partij van Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij, suggereerde dat Musharraf of diens bondgenoten achter de moord konden zitten en eiste een onafhankelijk onderzoek door een VN-commissie. De partij zei geen enkel vertrouwen te hebben in een Pakistaans onderzoek. De huidige Pakistaanse president Asif Ali Zardari, de leider van de partij en de weduwnaar van Bhutto, schaarde zich achter de eis.

Zardari zei eerder dit jaar te hopen dat de commissie ’de financiers, de organisatoren, de sponsors en de samenzweerders’ voor de rechter zal brengen.

De aanslag, een combinatie van bomexplosie en geweerschoten, was het werk van minstens één persoon. Er werd geen lijkschouwing gehouden. Onmiddellijk na de aanslag werd de straat schoon gespoten, waardoor mogelijk bewijzen verloren gingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees