Twee doden bij vliegtuigongeluk in Goetsenhoven

GOETSENHOVEN -

In Goetsenhoven, bij Tienen, is iets voor 10 uur een klein sportvliegtuigje neergestort. De twee inzittenden hebben de crash niet overleefd.

Bij de crash vielen twee slachtoffers. Het gaat om de boordcommandant, een 32-jarige militair die sinds 2003 piloot is en er met het toestel 200 vlieguren had opzitten, en een lid van de raad van bestuur van de vzw luchtkadetten. Vermoedelijk zijn het mensen uit Antwerpen. Meer info over hun identiteit wil Defensie momenteel niet geven.

De twee waren gebrevetteerde luchtkadetten. De luchtkadetten vormen een vzw die verbonden is aan het ministerie van Defensie. De vzw staat in voor de promotie van de militaire luchtvaart.

De twee wilden vanochtend een vlucht naar Koksijde maken vanop de kleine luchtmachtbasis van Goetsenhoven. Het ging om een oefening in de aanloop naar de luchtvaartshow in de kustgemeente.

Ze vlogen met een sportvliegtuig van het type Piper Cub, dat gebruikt wordt om zweefvliegtuigen te slepen. Volgens luitenant-generaal Gerard Van Caelenberghe was het toestel gebouwd in 1976, kreeg het in 1998 een volledige update en werd het regelmatig gecontroleerd. Het had 1.600 vlieguren op de teller staan en was volledig in orde, luidt het.

Bij het opstijgen deed zich een probleem voor. Details zijn daarover nog niet bekend. Het toestel raakte het parkeerterrein voor de hangars en week af naar een grasveld. De inzittenden trachtten nog tevergeefs een noodlanding te maken. Het vliegtuig raakte de grond en vatte vuur.

De brandweer van Tienen was snel ter plaatse, samen met een MUG-team, maar voor de twee inzittenden kon geen hulp meer baten. Ze verkoolden in het toestel.

Ondertussen is een onderzoeksteam ter plaatse om alle mogelijke informatie te verzamelen over het gebeurde en om eventuele getuigen te verhoren. 'Maar het is nu nog onmogelijk om aan te geven wat de oorzaak van het ongeluk is', besloot de luitenant-generaal vrijdagmiddag op een briefing.Corrigeer

NIEUWS