Frauduleuze vakantiewebsite afgesloten

Frauduleuze vakantiewebsite afgesloten

Foto: vum

BRUSSEL -

 Tientallen Nederlanders en Belgen hebben via een Nederlandse website een vakantiehuisje of -appartement in Spanje gehuurd, dat bij aankomst niet bleek te bestaan of al verhuurd bleek te zijn. Minister van Consumentenzaken Vincent Van Quickenborne wil de Belgische klachten bundelen en liet de site intussen afsluiten. 

 Nederlandse media maken vandaag melding van een grootschalige fraude via de website ‘villaspanjehuren.nl’. Bij de politie in Groningen zijn dit weekend ongeveer 20 meldingen binnengekomen van fraude, meldt de NOS. De gedupeerden hadden via de website een huis gehuurd dat niet bleek te bestaan of al verhuurd was. Er zijn ook heel wat Belgen onder de slachtoffers.

De bewuste website is sinds deze namiddag afgesloten. De Belgische economische inspectie had dat aan de Nederlandse autoriteiten gevraagd, zegt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne. Hij roept Belgische slachtoffers op zich te melden. De Economische Inspectieheeft ook heel wat klachten van Belgische klanten gekregen. 
 
Van Quickenborne wil de talrijke Belgische klachten bundelen. Hij vraagt de slachtoffers om hun klacht te stofferen met briefwisseling en contracten. Hij zal die klachten overmaken aan zijn Nederlandse collega van Consumentenzaken en aan het Nederlandse gerecht, aldus Van Quickenborne aan het persbureau Belga.
 
Groningen
 
Uit gegevens van de Nederlandse domeinnaamebeheerder SIDN blijkt dat de site geregistreerd werd op naam van ene ‘Maas P. Brunekeef’ uit Groningen. Op de homepage van de website wordt de bezoeker dan weer toegesproken door een zekere 'Marcel P. Brunekreef', die omschreven wordt als 'directeur Villa Spanje Huren BV'.
 
Het adres dat op de homepage vermeld wordt, komt niet overeen met het adres in de SIDN-database. Het gaat in beide gevallen wel om adressen in Groningen.
 
Volgens het Nederlandse Handelsregister werd de vennootschap 'Villa Spanje Huren' in januari van dit jaar opgericht. Als vertegenwoordiger wordt een  Britse vennootschap (Questoy Limited) genoemd, die in oktober 2008 werd opgericht en waarvan geen contactgegevens bekend zijn. 
 
Het SIDN en het handelsregister vermelden ook enkele Groningse telefoonnummers, maar daar konden we niemand bereiken. Ook een email van de redactie met de vraag om meer toelichting leverde nog niets op. Alles lijkt erop te wijzen dat het om een georganiseerde vorm van oplichting gaat.
 
Telefoontje
 
De Nederlandse politie gaat er vanuit dat er meer meldingen binnenkomen. Ze raadt vakantiegangers die via een Nederlandse website boeken, aan om na te gaan of de verhuurder lid is van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Bij de bewuste website is dat niet het geval. De politie raadt ook aan om voor de zekerheid ook een telefoontje naar de organisatie te plegen. 
 
Het is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste keer dat toeristen via internet opgelicht worden. In een vergelijkbare zaak werden mogelijk honderden Europeanen opgelicht via de website morairaway.com. De meeste huurders zijn Britten, maar ook klanten uit Nederland, België, Ierland, Frankrijk, Finland, Zwitserland en Duitsland zouden zijn opgelicht. Ze betaalden een voorschot of het volledige huurbedrag voor een woning die niet bleek te bestaan. De Spaanse politie onderzoekt de zaak. 
 
 
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees