Barak van Anne Frank afgebrand

Barak van Anne Frank afgebrand

Foto: © AP

VEENDAM - De barak in het Nederlandse Kamp Westerbork waarin Anne Frank en haar zus Margot in 1944 batterijen hebben gedemonteerd, is in de nacht van zaterdag op zondag afgebrand. De barak, die in Veendam met nog een andere barak afbrandde, was in gebruik als schuur.

Er waren afspraken om de bouwsels terug te brengen naar Kamp Westerbork. Het kamp diende in de Tweede Wereldoorlog als verzamelplaats voor joden voor transport naar de concentratiekampen van de nazi's.

De barak waar Anne en Margot in werkten, nummer 57, werd in 1957 verkocht, gedemonteerd, per trekker vervoerd naar Veendam en daar weer opgebouwd. Op de plaats waar de barak in Westerbork in de oorlog heeft gestaan, hangt een doek met een grote foto van het gebouw. Het Herinneringscentrumm Westerbork was van plan dit jaar nog de barak op de originele plek terug te zetten.

Op 8 augustus 1944 kwam Anne Frank samen met de andere onderduikers uit Het Achterhuis aan in kamp Westerbork. Bijna vier weken duurde hun gevangenschap in de strafbarakken van het kamp. Met het laatste transport uit Westerbork naar Auschwitz, op 3 september 1944, werd de familie Frank gedeporteerd.

Volgens de Hulpverleningsdienst Groningen stonden in de barakken landbouwwerktuigen en gereedschap. Niemand raakte gewond door de brand, maar er kwam wel asbest vrij. De gemeente heeft omwonenden geïnformeerd en een bedrijf ingeschakeld om het asbest op te ruimen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de brand.

 

  

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees