Duitse katholieke bank investeert in anticonceptiepil en wapens

De katholieke Pax-Bank in Keulen investeert in het Amerikaanse farmaceutische concern Wyeth, dat onder andere de anticonceptiepil produceert. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag op zijn website. De rooms-katholieke Kerk verbiedt kunstmatige geboorteregeling.

De Keulse Pax-Bank blijkt niet alleen in anticonceptiva, maar ook in de wapen- en de tabaksindustrie te investeren. De bank belegde 158.867 euro in Wyeth, meer dan 570.000 euro in een bedrijf dat atoomonderzeeërs en straaljagers bouwt en kocht voor 870.950 euro aandelen in een grote tabaksfirma.

De klanten van de Pax-Bank zijn voornamelijk kerkelijke instellingen. Op haar website noemt de bank zichzelf de "Bank voor Kerk en naastenliefde" en beweert ze "zuiver en ethisch" met het geld van de klant om te gaan. "Wij beleggen uw vermogen geheel in overeenstemming met de katholieke leer", aldus de reclame op de site.

In een interview met de Duitse zender Domradio heeft bestuurslid Winfried Hinzen van de Pax-Bank zaterdag toegegeven dat de bank inderdaad in de fondsen belegt. "Wij bieden onze klanten voor deze fout onze excuses aan. Aanstaande maandag worden de bewuste aandelen onmiddellijk verkocht. De klanten zullen er geen verlies door lijden. Als je fouten maakt, moet je die erkennen en herstellen", aldus het bestuurslid van de Pax-Bank.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees