Belgen op La Palma vertrekken ten vroegste maandag

De 16 Belgen op het Canarische eiland La Palma die zaterdag door bosbranden hun terugvlucht misten, zullen ten vroegste morgen/maandag terug in België raken. Voor Jetair gaat het om dertien vakantiegangers, bij Thomas Cook zijn het er drie. Door hevige bosbranden was de enige weg die van hun hotels naar de luchthaven leidt, zaterdag afgesloten.

"De weg die gisteren afgesloten was, is nu opnieuw vrij", zegt Carlo De Smet van Thomas Cook. "De weg was ook niet geblokkeerd door de branden zelf, maar moest worden vrijgehouden voor de ordediensten."

Vijf klanten van de touroperator misten daardoor zaterdag hun terugvlucht. Twee daarvan boekten op eigen houtje een vlucht naar Parijs. Voor de drie anderen is er intussen een oplossing: zij nemen zondagnamiddag een vlucht van La Palma naar Tenerife, om van daar dan maandagochtend naar Eindhoven te vliegen. Maandag rond de middag zouden ze er landen.

De dertien passagiers van Jetair blijven hoogstwaarschijnlijk ook zondag nog op het eiland. "We volgen de situatie van uur tot uur op", aldus Florence Bruyère van Jetair, "maar doordat het een heel druk weekend is, pal in het hoogseizoen, zijn er praktisch geen vrije plaatsen". De toeristen blijven voorlopig in hun hotel. Jetair hoopt dat ze morgen wel zullen kunnen vertrekken.

De bosbrand op het Spaanse eiland is nog altijd niet onder controle. De brand wordt fel aangewakkerd door een strakke wind en heeft al zo’n 1.500 tot 2.000 hectare bos verwoest. Wel is het aantal haarden van drie tot twee teruggebracht. Zaterdag werden ongeveer 4.000 personen geëvacueerd.

Op het Spaanse vasteland in Aragon, in het noordoosten, woedt ook nog steeds een brand die al zowat 700 hectare bos in de as legde. Sinds januari zijn in Spanje al 75.000 hectare verwoest, waarvan meer dan de helft in de laatste twee weken. In 2008 werden "slechts" 39.900 hectare in de as gelegd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees