450 banen bedreigd bij Sonaca

Bij Sonaca in Gosselies, waar vliegtuigonderdelen worden geproduceerd, zou binnen enkele dagen de procedure-Renault in het kader van een collectief ontslag worden opgestart. Dat is woensdag vernomen van verschillende betrouwbare bronnen. Het zou gaan om 450 banen, van wie 300 arbeiders en 150 bedienden. In de fabriek in Gosselies werken zo’n 1.600 mensen.

Het bedrijf wil het personeelsbestand aanpassen aan de productie. Die is sterk verminderd, met zo’n 35 procent, als gevolg van de economische crisis.
Morgen/donderdag staat een ondernemingsraad gepland, maar de directie zou de herstructurering pas op een buitengewone ondernemingsraad midden volgende week bekendmaken.

Sonaca-woordvoerder Pierre Fernémont betreurde woensdag de lekken in de pers. Hij wilde niets bevestigen.

Bij de vakbonden wordt alvast ongerust gereageerd. "Het gaat om een sociaal bloedbad in een streek die al erg in moeilijkheden verkeert", luidt het bij verschillende vakbondsmensen.

Het voorbije boekjaar leed Sonaca een verlies van 136 miljoen euro. Het bedrijf kende ook een negatieve cashflow van 9 miljoen euro. Deze negatieve resultaten waren het gevolg van een combinatie van de economische crisis en de volatiliteit van de Amerikaanse dollar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees