Ackermans & Van Haaren ziet nettowinst met helft dalen

BRUSSEL - De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) heeft in de eerste zes maanden van het jaar de helft minder winst geboekt dan in dezelfde periode van 2008. De financiële activiteiten (Bank Delen en Bank Van Breda) hielden het best stand, terwijl de andere participaties de crisis fel hebben gevoeld.

De nettowinst kwam uit op 50,3 miljoen euro, tegenover 100,6 miljoen euro een jaar geleden. De financiële tak nam daarvan 20,8 miljoen euro voor zijn rekening, wat een min of meer stabiel resultaat is.

De contracting-poot, met als belangrijkste participatie de baggeraar DEME, zag de winst afnemen van 37,3 naar 20,7 miljoen euro. Ook de vastgoedafdeling (onder meer Leasinvest) moest fors inleveren en droeg 1,4 miljoen euro bij aan de groepswinst. Een jaar geleden was dat nog 4,8 miljoen euro. De kleinere energietak dikte de winst daarentegen aan van 6,8 naar 7,7 miljoen euro. 

De private equity-activiteiten kregen de zwaarste klappen en doken in het rood. Een jaar geleden boekte deze afdeling nog 17,4 miljoen euro winst, de eerste zes maanden van 2009 eindigden met 0,8 miljoen euro verlies. 

AvH blikt voorzichtig vooruit op de rest van het jaar. "De huidige economische conjunctuur noopt nog steeds tot voorzichtigheid. De baggeractiviteiten, de financiële diensten en het nieuwe segment 'Energie & grondstoffen' bieden in de huidige marktomstandigheden goede vooruitzichten, terwijl de vastgoed- en private equity-activiteiten onderhevig blijven aan de impact van de huidige economische recessie en de sterkte van het eventueel herstel", luidt de outlook.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S