Donderdag 27 augustus (slot)

Ontgoochelende resultaten sturen Bel20 lager

BRUSSEL -

De Brusselse beurs kende een slechte dag door de ontgoochelende resultaten van de Bel20’ers Dexia en Ackermans & van Haaren. De Bel20 sloot 1 procent lager af op 2.375,85 punten. Er waren slechts zeven stijgers tegen 13 dalers.

 Het financiële zwaargewicht Dexia woog het meest op de Bel20. Het aandeel zakte 7,8 procent tot 6,14 euro. De Frans-Belgische bank-verzekeraar heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 283 miljoen euro. Dat is bijna 47 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en lager dan verwacht, maar wel bijna 13 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dexia besloot in het tweede kwartaal bijkomende voorzieningen te nemen om zich in te dekken tegen een mogelijke verslechtering van de economie, en die wogen op de resultaten. Bank Degroof verhoogde het koersdoel van 2 tot 4,9 euro, nog steeds fors onder de huidige koers. 

Nog in de financiële sector zakte Fortis met 1,7 procent tot 3,156 euro. De holding sluit het eerste halfjaar af met een nettowinst van 886 miljoen euro. Die vloeit grotendeels voort uit de verkoop van een deel van het belang in AG Insurance. De recurrente winst uit verzekeringen zakt 29 procent ten gevolge van de financiële crisis en de hogere schadeclaims. Positief is dat de boekwaarde op 7,7 miljard euro boven de verwachtingen uitkomt. Er werd vooral naar dat cijfer uitgekeken, omdat het resultaat door talrijke meer- en minwaarden moeilijk in te schatten was en moeilijk vergelijkbaar is met een jaar geleden. Het aandeel is de voorbije weken fors gestegen, waarna analisten hun aandeel van hun kooplijst haalden. 

Beleggers waren veel minder tevreden met de resultaten van Ackermans & Van Haaren. Het aandeel plofte 7,3 procent lager tot 49,84 euro. De Antwerpse holding heeft in de eerste zes maanden van het jaar de helft minder winst geboekt dan in dezelfde periode van 2008. Bank Degroof verlaagt het advies voor het aandeel van ’bijkopen’ tot ’houden’. 

GDF Suez zorgde voor wat positieve tegenwind. Het aandeel won 2 procent tot 29,84 euro. Het moederbedrijf van Electrabel heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. De nettowinst viel weliswaar met 6,3 procent terug, maar het cijfer was hoger dan verwacht. Bovendien wist de groep veel meer vrije kasstroom te genereren en de schuldgraad te verlagen. GDF Suez kondigt een interimdividend van 0,80 euro per aandeel aan en handhaaft alle doelstellingen voor heel 2009. 

Op de brede markt won de mediatechnologiegroep EVS 1,9 procent tot 42,6 euro. Het Luikse bedrijf rapporteerde donderdagmorgen een dikker dan verwacht orderboek bij de publicatie van zijn tweedekwartaal- en halfjaarcijfers. Het zomerboek is voor 23,6 miljoen euro gevuld, terwijl de markt vooraf op 20,9 miljoen mikte. De groep blijft uitgaan van een licht beter tweede halfjaar. 

Immobel schilferde 0,9 procent af op 20,01 euro. De vastgoedontwikkelaar heeft in het eerste halfjaar van 2009 een fors lagere nettowinst geboekt dan een jaar eerder. De daling is zowel te wijten aan de kapitaalvermindering die vorig jaar werd doorgevoerd als aan de voorzetting van ontwikkelingsprojecten. Voor het hele jaar rekent Immobel op een resultaat dat "tenminste in evenwicht" is. 

Europa

Ook andere Europese indices verloren vandaag terrein, tussen 0,5 en 1%. Wall Street staat na anderhalf uur handel zowat 0,4% lager. 

In Parijs won Natixis nog eens 7 procent dankzij de borgstelling door de grootaandeelhouder van de bank. Crédit Agricole stijgt met 3,6%  na d epublicatie van kwartaalcijfers. De bank heeft in het tweede kwartaal opvallend meer winst geboekt. De nettowinst liep op tot 201 miljoen euro, tegen 76 miljoen euro een jaar eerder. Analisten gingen uit van 122 miljoen euro winst. 

Alcatel-Lucent (-5,3%) koelt af na de speculatie over een Chinese overname.

In Frankfurt staan enkele grote kleppers op stevig verlies: Bayer, BMW en Daimler horen tot de vijf grootste dalers in de Dax, met verliezen van 2 à 4%.  

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees