Concert Black Eyed Peas taboe voor Maleisische moslims

Concert Black Eyed Peas taboe voor Maleisische moslims

Foto: ap

KUALA LUMPUR - De Maleisische regering wil dat moslims volgende maand wegblijven van een concert van de Amerikaanse hiphopgroep Black Eyed Peas. Het verbod geldt omdat het concert is georganiseerd door bierbrouwer Guinness.

De Black Eyed Peas treden op 25 september op in een attractiepark in de buurt van Kuala Lumpur. Dat gebeurt ter gelegenheid van het 250-jarige bestaan van de Guinness-brouwerij in Dublin.Op de website van het evenement, www.arthursday.com.my, staat dat alleen niet-moslims van 18 jaar en ouder welkom zijn.

Bezoekers van de site moeten zelfs aangeven of ze moslim zijn. Luidt het antwoord 'ja', dan verschijnt de mededeling dat de site niet bezocht mag worden. In het verleden mochten moslims in Maleisië gewoon naar popconcerten, bijvoorbeeld dat van de Black Eyed Peas in 2007.

Een ambtenaar van het ministerie van Informatie zei op persoonlijke titel dat 'onder normale omstandigheden' helemaal geen toestemming gegeven zou zijn voor het concert, omdat drankfabrikanten in Maleisië geen evenementen mogen houden.

Maleisische moslims, zo'n zestig procent van de bevolking, zijn onderworpen aan de sharia, die alcoholgebruik verbiedt.

De autoriteiten laten het concert plaatsvinden in de hoop dat het het toerisme zal stimuleren.

Vorige maand werd in Maleisië een moslima tot zes stokslagen veroordeeld, omdat ze in het openbaar een biertje had gedronken. Deze week werd haar straf opgeschort.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees