Washington ziet af van raketschild in Polen en Tsjechië

De regering van president Barack Obama heeft het plan voor een raketschild in Polen en Tsjechië zo goed als laten varen. Dat schrijft de Poolse krant Gazeta Wyborcza donderdag. De krant haalt verscheidene bronnen in Washington aan.

"De signalen die de generaals van het Pentagon uitsturen, zijn duidelijk: de Amerikaanse regering zoekt voor de verdediging tegen raketten andere oplossingen" als het over Polen en Tsjechië gaat, zegt een lobbyist voor het schild, Riki Ellison, in de krant. Op een conferentie van defensie-experts een week geleden "hebben de generaals niet één keer de plannen vermeld voor Polen en de Tsjechische Republiek", benadrukt Ellison.

"Sinds enkele weken tast de regering de reactie van het Congres af op het afvoeren van de plannen om een schild in Polen en Tsjechië te installeren", schrijft Gazeta Wyborcza op gezag van een anonieme bron in het Congres (parlement).

Sinds 2008 zijn Warschau en Washington het eens om tegen 2013 een afweersysteem voor langeafstandsraketten te installeren in Polen, gekoppeld aan een krachtige radar in Tsjechië, een defensieproject waar Rusland fel tegen is.

Volgens Gazeta Wyborcza wil de regering van Obama liever afweerraketten op schepen en op bases in Israël en Turkije installeren, en "misschien ook ergens in de Balkan".
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees