Medvedev, Poetin en Sarkozy bedanken voor jubileum Kadhafi

Medvedev, Poetin en Sarkozy bedanken voor jubileum Kadhafi

Foto: ap

MOSKOU/PARIJS/TRIPOLI -

De Russische president Dmitri Medvedev, zijn eerste minister Vladimir Poetin en de Franse president Nicolas Sarkozy zullen volgende week dinsdag niet deelnemen aan het feest ter ere van de veertigste verjaardag van het bewind van de Libische leider Mouammar Kadhafi.

Het Franse pr-bureau dat het 'verjaardagsfeest' met een prijskaartje van dertig miljoen euro organiseert, lanceerde donderdag in de Libische hoofdstad Tripoli het gerucht dat de twee Russische zwaargewichten en Sarkozy present zouden zijn op 1 september.

Een bron bij de Russische president ontkracht dat nu en verklaart dat Medvedev een uitnodiging in de bus kreeg, maar al andere zaken op zijn planning had staan. In de agenda van premier Poetin stond 1 september ook al aangevinkt voor een herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog in het Poolse Gdansk.

Sarkozy van zijn kant liet eerder al weten er niet bij te zullen zijn in Libië, maar in Parijs viel te horen dat hij wel vertegenwoordigd zal worden. Frankrijk stuurt ook twee Rafale-gevechtsvliegtuigen voor een vliegtuigeskadron. Het Franse magazine Le Point had het donderdag ook over een contingent van het Franse vreemdelingenlegioen dat in de militaire parade zal meemarcheren.

Tot nu toe hebben enkel de Venezolaanse president Hugo Chávez en verschillende Afrikaanse staatshoofden een bevestiging gestuurd naar Tripoli.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil zondag wel de eerste verjaardag van een vriendschapsverdrag tussen zijn land en Libië vieren, wat ophef veroorzaakt in Italië. De oppositie neemt ook het feit dat de Italiaanse luchtmacht zal deelnemen aan de ceremonie in Tripoli op de korrel.

Lockerbie

Vorige week ontstond er een internationale storm van protest na de vrijlating en de feestelijke ontvangst in Tripoli van Abdel Baset al-Megrahi. De Libiër werd veroordeeld voor de aanslag op een PanAm-Boeing boven het Schotse dorp Lockerbie, waarbij in 1988 270 doden vielen. Hij lijdt aan terminale prostaatkanker en werd om 'humanitaire redenen' vrijgelaten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees