Kraker van nazi-codes krijgt eerherstel

LONDEN - De Britse regering heeft vrijdag spijt betuigd voor de 'inhumane' manier waarop wiskundige Alan Turing na de Tweede Wereldoorlog is behandeld. Turing, die had geholpen de codeermachine Enigma van de nazi's te kraken, werd na de oorlog chemisch gecastreerd omdat hij homo was.

Turing werkte in de Tweede Wereldoorlog in Bletchley Park, waar hij zich bezighield met het kraken van de gecodeerde berichten van de Duitse marine. Voor het verzenden van die berichten gebruikten de Duitsers de Enigma-machine. Berichten die door het apparaat werden verzonden heetten niet te kraken te zijn. Turing kreeg het in veel gevallen toch voor elkaar, onder andere met behulp van een door hem uitgevonden elektromagnetisch apparaat, de bombe.

Het kraken van de Enigma-berichten was volgens veel historici een van de grote keerpunten in de oorlog. Turing was daarnaast de bedenker van de Turing-machine, een vroeg computermodel. Tegenwoordig wordt hij gezien als een van de grondleggers van de computerwetenschappen.

Hormonenkuur

Turing, die ook na de oorlog nog een geheimhoudingsplicht had, waardoor hij niet kon praten over zijn werkzaamheden in Bletchley Park, werd in 1952 vervolgd omdat hij gemeenschap had gehad met een man. Hij werd verplicht een behandeling met vrouwelijke hormonen te ondergaan. In 1954 pleegde hij zelfmoord, op 41-jarige leeftijd.

De Britse premier Gordon Brown bood vrijdag in een brief in de Daily Telegraph namens de regering verontschuldigingen aan. Hij reageerde daarmee op een internetpetitie, die was ondertekend door meer dan dertigduizend mensen.

Brown schrijft dat Groot-Brittannië Turing dankbaarheid is verschuldigd en dat hij het vreselijk vindt dat de wetenschapper 'in feite werd vervolgd omdat hij homo was'. 'Het spijt ons, je verdiende zo veel beter', staat er in de brief.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees